Στο Εurogroup σήμερα η πορεία της αξιολόγησης

Σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων θα βρεθεί σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς το Εurogroup θα πάρει στα χέρια του μια ενδιάμεση έκθεση της τρόικας για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές, η οποία θα δείχνει τρία μεγάλα και πολλά μικρότερα προβλήματα.

Οι υπουργοί των χωρών της ευρωζώνης θα ακούσουν ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση στην επίτευξη των στόχων του ασφαλιστικού κυρίως λόγω των ποσοστών αναπλήρωσης, της διατήρησης του εφάπαξ και των ετών που ορίζουν την πρόσβαση στις παροχές.

Θα ενημερωθούν πως 1,1% του ΑΕΠ σε δημοσιονομικά μέτρα, δεν ξέρουμε ακόμα πως θα καλυφθεί και πως πέραν αυτού ενδεχομένως να υπάρχει και άλλη απόκλιση. Θα μάθουν επιπλέον ότι για το μεγάλο θέμα του ταμείου αποκρατικοποιήσεων υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μπροστά, με όγκο νομοθεσίας που πρέπει να καλυφθεί και πλήθος δημοσίων οργανισμών και εταιριών που πρέπει να μπουν στη δεξαμενή του.

Πέραν αυτού θα ακούσουν από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν στην τρόικα ότι υπάρχει υπαναχώρηση από τη δέσμευση για μεταρρύθμιση στο δημόσιο, κομματοκρατία, διορισμούς και άλλα πολλά που όπως έλεγε και ένας κοινοτικός αξιωματούχος την Τετάρτη έχουν χαλάσει το κλίμα.

Όλα αυτά θα συμβαίνουν μάλιστα στη σκιά της συζήτησης για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, που σκοπεύει να δώσει η κυβέρνηση, κίνηση που αν γίνει, θα αποτελέσει κλείσιμο της αγοράς τηλεοπτικού περιεχομένου, θα προσκρούσει στην Συνθήκη Λειτουργίας της ΕΕ και τα άρθρα για ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες και την ελευθερία εγκατάστασης, όπως αναφέρει κοινοτική πηγή και η άρση του “κλεισίματος” θα αποτελεί έκτοτε προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης - αυτής που συνδέεται με την πρώτη αξιολόγηση.

Οι εταίροι της Ελλάδας στο ευρώ θα ακούσουν ακόμα τι συμβαίνει στην υπόλοιπη ατζέντα της αξιολόγησης με τα κόκκινα δάνεια, τους πλειστηριασμούς, τις ομαδικές απολύσεις και το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας.

Το σκηνικό κάθε άλλο παρά ρόδινο θα είναι, με τους εταίρους να δίνουν συμβουλές για το μίγμα πολιτικής και να δυσφορούν για τα εφάπαξ και τις συντάξεις των ευγενών ταμείων, χωρίς ωστόσο να λάβουν καμία απολύτως απόφαση.

Οι εταίροι θα ζητήσουν ποιότητα και όχι ταχύτητα, με τους τέσσερις θεσμούς να έχουν ουσιαστικά ταυτόσημη άποψη σε όλα τα ανοιχτά θέματα.

Βεβαίως η Κομισιόν θα κάνει μια καλή αναδρομή του τι έχει συμβεί ως τώρα, περιγράφοντας τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί μετά το καλοκαίρι και θα ισχυριστεί ότι υπάρχει καλό κλίμα και παραγωγικές συζητήσεις, χωρίς όμως να αποσιωπά ότι, υπάρχει μια ανησυχία μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού για συνδιαλλαγή με τους αγρότες και αλλαγές στο ήδη πάσχον ασφαλιστικό.

Το Εurogroup θα ξεκινήσει στις 15:00 ώρα Βρυξελλών και αναμένεται σύντομο, με την Ελλάδα να είναι το 4ο θέμα της ατζέντας.

Ντάισελμπλουμ: Δεν έχει εκτροχιαστεί το ελληνικό πρόγραμμα


Οι φήμες ότι οι συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές έχουν εκτροχιαστεί, είμαι πεπεισμένος ότι είναι απόλυτα λάθος, δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Εurogroup ο πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ενημέρωσε τον Τύπο πως οι συζητήσεις συνεχίζονται σε εποικοδομητικό κλίμα και πως “σημαντικό έδαφος” έχει καλυφθεί.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι είναι βέβαιος πως εν ευθέτω χρόνω η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί, παρότι μένουν πολλά ακόμα να γίνουν.

real

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα