Αλλαγή στις συντάξεις του δημοσίου από κρυφή εγκύκλιο

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με εγκύκλιο που πέρασε στα κρυφά. Η εγκύκλιος προβλέπει ότι οι Διευθύνσεις Συντάξεων (Δημοσίου και ασφαλιστικών ταμείων) υποχρεώνονται προκειμένου για υπαλλήλους που αποχωρούν με δημοσιοϋπαλληλικές διατάξεις να υπολογίζουν και να απονέμουν τα ποσά που προκύπτουν με τις διατάξεις του νόμου 3865 του 2010, είτε πρόκειται για υπηρεσία αμιγώς παρασχεθείσα στο Δημόσιο, είτε με διατάξεις διαδοχικής ασφάλισης στις οποίες το Δημόσιο είναι απονέμων ή συμμετέχων φορέας στο τελικό ποσό σύνταξης.

Ουσιαστικά, το Δημόσιο και μέχρι να αποφασιστεί τι θα ισχύσει τελικώς με το νέο ασφαλιστικό, προχωρά στην έκδοση συντάξεων με όσα προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, δηλαδή με τους συντελεστές και τα ποσά που ορίζει ο νόμος 3865 του 2010.

Αυτό συμβαίνει γιατί αυτη τη στιγμή γίνεται απονομή συντάξεων κατά προσέγγιση, γεγονός που κρίνει την εγκύκλιο με τις απαιτούμενες οδηγίες απαραίτητη μέχρι νεωτέρας, καθώς χιλιάδες συνταξιοδοτηθέντες υπάλληλοι που βρίσκονται στη λήξη του εξαμήνου κατά το οποίο λαμβάνουν ως προσωρινή σύνταξη το 60% του βασικού τους μισθού θα πρέπει να πάρουν το οριστικό ποσό σύνταξης, αλλιώς δεν θα πάρουν τίποτε.

Η εγκύκλιος αναμένεται να αποτελέσει πιλότο και για τα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.λπ.) καθώς μέχρι τώρα δίνουν προσωρινές συντάξεις και υπολογίζουν τα ποσά με το παλιό καθεστώς χωρίς καμία πρόβλεψη στα όσα ορίζει ο νόμος του 2010.

Σύμφωνα με την επίσημη εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου που φέρει ημερομηνία υπογραφής 7 Ιανουαρίου 2016 και αριθμό πρωτοκόλλου 920/2016, αλλά κρατήθηκε μυστική από όλους, το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων στο Δημόσιο θα εφαρμοστεί με τον συνδυασμό των όσων προβλέπουν όλες οι ψηφισμένες από τον Αύγουστο του 2015 και μετά διατάξεις για τα όρια ηλικίας, τα κατώτατα όρια και τις ποινές στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Σχετικά με τις πρόωρες συντάξεις αποκαλύπτεται μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα των υπηρεσιών, ότι οι μειώσεις δεν θα έχουν όριο και θα ξεπερνούν ακόμη και το 51%.

Για όσους αποχωρούν μετά τις 19/8/2015 που ισχύουν τα αυξημένα όρια ηλικίας, προβλέπεται επιπρόσθετη ποινή 10%. Ακόμη και όσοι υπάλληλοι είχαν συμπληρώσει την ηλικία για μειωμένη σύνταξη μέχρι τις 18/8/2015 θα έχουν και αυτοί την έξτρα μείωση της σύνταξης ενώ η συνολική μείωση θα υπολογιστεί με το νέο αυξημένο όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη που ισχύει από 19/8/2015 και έπειτα.

imerisia

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα