Στουρνάρας: Οι τρεις μεγάλοι κίνδυνοι το επόμενο διάστημα

Αισιόδοξος για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το β εξάμηνο του έτους αλλά υπό προϋποθέσεις, εμφανίστηκε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας παρουσιάζοντας την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας για την Νομισματική Πολιτική του 2015 στην Επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως πρέπει τάχιστα να ολοκληρωθεί επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση, από την οποία θα εξαρτηθεί η ομαλή χρηματοδότηση της χώρας και θα σημάνει την έναρξη των συζητήσεων για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

«Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε μια νέα οπισθοδρόμηση» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως «οι καθυστερήσεις των μεταρρυθμίσεων οδηγούν σε έναν φαύλο κύκλο». Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας εξήγησε πως για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι αναγκαία η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η συνέχιση μεταρρυθμίσεων, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και οι αποκρατικοποιήσεις.

Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ακόμη ότι οι τρεις μεγάλοι κίνδυνοι το επόμενο διάστημα είναι: η καθυστέρηση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το κλίμα απουσίας κοινωνικής συναίνεσης και η καθυστέρηση υλοποίησης μεταρρυθμίσεων και για αυτό απηύθυνε έκκληση να υπάρξει πολιτική συμφωνία και συναίνεση.

Επίσης χαρακτήρισε το προσφυγικό ως «το μεγαλύτερο πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο» το οποίο συνδέεται με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και η επίλυση του μεταναστευτικού εξαρτάται από το πώς θα το χειριστεί η Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα