Μειώσεις σε συντάξεις άνω των 2.000 προτείνει η κυβέρνηση στους θεσμούς

Πρόταση που προβλέπει μειώσεις στις συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ και η οποία οδηγεί σε δημοσιονομική εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ ανά έτος συζητούν η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οι θεσμοί. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες η πατρότητα της πρότασης είναι ελληνική, ωστόσο στηρίχθηκε σε επεξεργασία στοιχείων του ΔΝΤ.

Τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση απέφευγε να δεσμευθεί για τη μη μείωση των υψηλών συντάξεων. Εν πολλοίς αυτό δικαιολογείται από την αποκάλυψη ότι ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρότειναν στους θεσμούς κλιμακωτές μειώσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ.

Η σχετική πρόταση βασίστηκε σε σενάριο του ΔΝΤ το οποίο προέβλεπε κλιμακωτές μειώσεις 5-10% σε όλες τις συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ. Το εν λόγω όριο των 2.000 δεν αφορά μόνον κύριες συντάξεις, αλλά και τις επικουρικές .Έτσι, αν κάποιος συνταξιούχος έχει κύρια σύνταξη 1.750 ευρώ και επικουρική 250 ευρώ θα υποστεί μείωση 5%, ήτοι θα χάσει 100 ευρώ μηνιαίως και 1.200 ευρώ ετησίως. Φορολογούμενος με σύνταξη 2.300 ευρώ θα υποστεί μείωση 7%, ήτοι 161 ευρώ μηνιαίως και 1.932 ευρώ ετησίως.

Από τις παρεμβάσεις αυτές θα επηρεάζονταν μόλις 96.378 συνταξιούχοι σε σύνολο 4.564.104, δηλαδή το 2% του συνόλου! Ωστόσο, η μέση μείωση συντάξεων για τους εν λόγω δικαιούχους θα ανερχόταν σε 4.150 ευρώ ετησίως ή σε 345 μηνιαίως.

ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM έχουν ζητήσει μεγάλες μειώσεις στις υψηλές κύριες συντάξεις, τις πολλαπλές συντάξεις, τις επικουρικές, καθώς και τα εφάπαξ, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό. Η εν λόγω πρόταση για κλιμακωτές μειώσεις στις υψηλές συντάξεις, φαίνεται να θεωρείται ως ικανοποιητική βάση συζήτησης και γεφυρώνει την απόσταση των δύο πλευρών.

Σημειώνεται πως το αρχικό σχέδιο Κατρούγκαλου προβλέπει πως το πλαφόν για τις πολλαπλές συντάξεις θα μειωθεί από 3.600 στα 3.000 ευρώ. Πλέον αυτή η οροφή κατεβαίνει στα 2.000 ευρώ, κάτι που οι δανειστές επικροτούν, καθώς το ζητούσαν εξ αρχής.

cnn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα