Θυσίες με στόχο τη συμφωνία με τους θεσμούς

Σε επανεξέταση των προτάσεων για ασφαλιστικό και το φορολογικό φαίνεται ότι στρέφεται πλέον το οικονομικό επιτελείο με στόχο να μην επαληθευτούν οι «Κασσάνδρες» οι οποίες μιλούν για διαπραγμάτευση μέχρι και το καλοκαίρι και να επαληθευτεί η λογικοφανής προθεσμία που θέλει τη διαπραγμάτευση να ολοκληρώνεται μέχρι και το τέλος Μαρτίου, οπότε πέφτει το Καθολικό Πάσχα.

Στο ασφαλιστικό, με δεδομένη την αντίδραση των δανειστών για αύξηση των εισφορών σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες τα συναρμόδια υπουργεία εξετάζουν πλέον τη μείωση όλων των επικουρικών συντάξεων από τα 150 ευρώ και πάνω.

Το υπόλοιπο που απομένει θα καλυφθεί με μειώσεις από τις κύριες συντάξεις με βάση όμως κοινωνικά κριτήρια.

Πιο συγκεκριμένα, να επανεξεταστούν οι περιπτώσεις συνταξιούχων που απολαμβάνουν σήμερα πάνω από δύο συντάξεις και το μηναίο τους εισόδημα υπερβαίνει τα 2.500 ευρώ.

Με άλλα λόγια θα υπάρξουν μεν και μειώσεις κύριων συντάξεων αλλά θα αφορούν στα «ρετιρέ» και όχι τις χαμηλές και μεσαίες συντάξεις.

Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι θα υπάρχει ευρύτερη αποδοχή στην υποχώρηση από την κόκκινη γραμμή που έλεγε μέχρι και χθες ότι δεν πρόκειται να μειώσουμε σε καμία περίπτωση τις κύριες συντάξεις.

Στο θέμα τη εθνικής σύνταξης, υπάρχουν σκέψεις να υπάρξει κάποιας μορφής κλιμάκωση ανάλογα με το αν κάποιος την εξασφαλίζει έχοντας μόνο 15 χρόνια εργασίας ή περισσότερα .

Μέχρι στιγμής βέβαιο είναι ότι δεν θα υπάρχουν κριτήρια για τη χορήγηση της εθνικής σύνταξης για αυτούς που θα έχουν αποδεδειγμένα 20 χρόνια εργασίας

Φορολογικό

Στο φορολογικό η σκέψη που προηγείται είναι να υπάρχουν ενδιάμεσα κλιμάκια πέρα από τα τέσσερα που διέρρευσαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ώστε να υπάρχει μια μικρή σχετικά επιπλέον επιβάρυνση για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους του «άνω μέρους» της μέσης τάξης.

Την αλλαγή αυτή επιχειρεί να φέρει ο συντελεστής του 37% που θα ισχύσει για εισοδήματα από 32.000 ευρώ μέχρι και 42.000 με βάση το σενάριο της ενιαία κλίμακας για μισθωτούς και ελευθέρους επαγγελματίες.

Κατά τα λοιπά, η κλίμακα που είδε το φως της δημοσιότητας επιβαρύνει μισθωτούς και συνταξιούχους με ετήσιο εισόδημα πάνω από τα 24.0000.

Με άλλα λόγια η επιβάρυνση θα ξεκινήσει για τους τυχερούς που αμείβονται σήμερα με 1.700 ευρώ μικτά το μήνα για τους οποίους αν εφαρμοστεί ο νέος συντελεστής του 32% για τα εισοδήματα πάνω από τα 24.000 ευρώ τότε αρχίζει να αυξάνεται και η φορολογική επιβάρυνση .

Αντίθετα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και γενικά αυτοί που έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα θα πρέπει να περιμένουν να περιμένουν φορολογικές επιβαρύνσεις πάνω από τα 40.000 ευρώ.

Η αιτία είναι ότι αν ισχύσει όπως κατατέθηκα η πρόταση του υπουργείου οικονομικών για το φορολογικό η οποία προβλέπει ενιαία φορολογική κλίμακα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα ευνοηθούν από το γεγονός ότι μέχρι και τα 22.000 ευρώ εισοδήματος θα φορολογούνται με συντελεστή 22% και όχι 26%.

Αυτό όμως βασίζεται ότι πολύ ελεύθεροι επαγγελματίες θα επιβαρυνθούν σημαντικά από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και άρα θα πρέπει να έχουν ελάφρυνση από το σκέλος της φορολογίας.

Βεβαίως για τα εισοδήματα πάνω από τα 60.0000 ευρώ όπου η κλίμακα των συντελεστών θα φτάνει το 50% τα πρόγραμμα θα είναι σαφώς πιο δύσκολα.

enikonomia

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα