Γονικές παροχές, κληρονομιές και μεταβιβάσεις ακινήτων. Τί αλλάζει στην επιστροφή φόρου

Τροποποιητικές δηλώσεις για την επιστροφή φόρου καλούνται να υποβάλλουν στην εφορία όσοι είχαν φορολογηθεί με βάση τις παλαιές, υψηλότερες, αντικειμενικές τιμές των ακινήτων από 21.5.2015 και μετά για υποθέσεις κληρονομιών, γονικών παροχών, μεταβιβάσεων και δωρεών ακινήτων.

Σχετικές διευκρινίσεις δίνει εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή, με την οποία ορίζεται χρονοδιάγραμμα 90 ημερών για την επιστροφή του υψηλότερου φόρου, αφού προηγηθούν συμψηφισμοί με άλλες οφειλές του φορολογούμενου.

Ως γνωστόν το υπουργείο Οικονομικών, με βάση απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, προχώρησε σε μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων με αναδρομική ισχύ από 21.5.2015.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται μεταξύ άλλων ότι:

Μετά την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης από τον υπόχρεο σε φόρο, με την οποία θα συνυποβάλλονται και τα έντυπα υπολογισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων, η ΔΟΥ υποχρεούται να προβεί σε έκδοση πράξης διορθωτικού ή διοικητικού προσδιορισμού του φόρου.

Μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης και εφόσον ο φορολογούμενος δικαιούται επιστροφής φόρου, η Φορολογική Διοίκηση, αφού συμψηφίσει τους οφειλόμενους από το φορολογούμενο φόρους με το προς επιστροφή ποσό, προβαίνει στην επιστροφή της τυχόν προκύπτουσας διαφοράς μέσα σε προθεσμία 90 ημερών.

news247

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα