Από τις ισχυρότερα ανακεφαλαιοποιημένες διεθνώς είναι πλέον οι ελληνικές τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον από τις ισχυρότερες διεθνώς αναφορικά με την κεφαλαιακή τους επάρκεια, μετά την επιτυχημένη διαδικασία της τρίτης ανακεφαλαιοποίησής τους, και έτοιμες να συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα οι μεγάλες προκλήσεις που έχουν μπροστά τους είναι η βιώσιμη επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και η επιστροφή των καταθέσεων. Στο κοινό αυτό συμπέρασμα κατέληξαν οι ομιλητές του πάνελ για τραπεζικά θέματα στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Μιλώντας στο Συνέδριο ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 'Αρης Ξενόφος επισήμανε ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών που επιτεύχθηκε μέσω της ανακεφαλαιοποίησης είναι υπερεπαρκής και θα συμβάλει σταδιακά στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας μέσω του ρόλου των τραπεζών στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Ταυτόχρονα διασφαλίστηκαν οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ το ΤΧΣ διατηρεί τον ρόλο στις τράπεζες με οφέλη για το δημόσιο συμφέρον. Ο κ. Ξενόφος επισήμανε ότι η διαχείριση των κόκκινων δανείων πρέπει να αποτελέσει εθνικός στόχο, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη του τραπεζικού τομέα και της οικονομίας θα έρθει μέσα από την υπεραξία που θα προκύψει από την διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Για το θέμα των καταθέσεων εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι θα ξεκινήσει η επιστροφή τους, καθώς δημιουργούνται πλέον οι κατάλληλες συνθήκες εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν από τα 45 δισ. ευρώ καταθέσεων που έχουν φύγει εκτός τραπεζών και είναι στην Ελλάδα, θα επιστρέψουν περίπου 15 δισ. ευρώ το χρόνο για την επόμενη τριετία.

Από τα περισσότερα από τα 100 δισ. που έχουν φύγει εξωτερικό η επιστροφή θα είναι βραδύτερη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα