Συντάξεις: Αυξάνονται 6μήνες έως 17 χρόνια τα όρια ηλικίας. Ποιοι θίγονται

Ο τρόπος με τον οποίο αυξάνονται από 6 μήνες έως και 17 χρόνια τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για 12 ομάδες ασφαλισμένων περιλαμβάνεται σε εγκύκλιο που εξέδωσε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και υπογράφει ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος.

Οι ασφαλισμένοι που θίγονται είναι άνδρες και γυναίκες με 35αετία ή 15αετία, μητέρες με ανήλικο τέκνο, γυναίκες ασφαλισμένες με 10.000 ένσημα κ.α.

Όπως τονίζεται, τίθεται ως όριο η 1.1.2022 για τη θέσπιση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος για κάθε κατηγορία ασφαλισμένων, των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία είναι το 62ο έτος της ηλικίας (με 40 έτη ή 12.000 ημέρες ασφάλισης) και το 67ο έτος της ηλικίας (με 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης), με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 3 του άρθρου 11 του ν. 3863/2010 (Α' 115).

Η εγκύκλιος επαναλαμβάνει ρητά, ότι διασφαλίζονται και επομένως δεν θίγονται από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως και 18 Αυγούστου 2015 και ξεκαθαρίζει ότι αυτά μπορούν να ασκηθούν οποτεδήποτε.

Εξαιρούνται από την αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης οι ασφαλισμένοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, όσοι συνταξιοδοτούνται είτε με βάση τις διατάξεις του ν. 612/1977, είτε με βάση τις διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτές, καθώς και οι ασφαλισμένοι που υπάγονται σε γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις συνταξιοδότησης ως μητέρες και χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων.

Προβλέπεται, επίσης, ότι για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος από 19 Αυγούστου 2015 και μετά, θεσπίζεται νέο, επιπλέον ποσοστό μείωσης της σύνταξης, πέραν του υφιστάμενου.

Οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αφορούν τόσο τους παλαιούς ασφαλισμένους (που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μέχρι και τις 31.12.1992), όσο και ορισμένες ομάδες νέων ασφαλισμένων (που πρωτοασφαλίστηκαν από την 1.1.1993 και εφεξής).

 

Διαβάστε την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα