Τσακαλώτος: Λύση για το χρέος έως τον Μάρτιο

Το Μάρτιο του 2016 προσδιόρισε, εμμέσως πλην σαφώς, ο υπ. Οικονομικών ως το χρονικό σημείο κατά το οποίο θα πρέπει να έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για το χρέος, ανοίγοντας, όπως είπε, έναν διάδρομο επενδύσεων μεγάλου ορίζοντα για την Ελλάδα.

Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχεδόν παραδέχτηκε ότι υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση.

Χωρίς να βάζει στο κάδρο μόνο την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες της Ε.Ε., ο ίδιος είπε πως για να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει ο κόσμος να βλέπει τα αποτελέσματα, να αρχίσει να βλέπει φως στο τούνελ.

«Για να υπάρξει ελπίδα, χρειάζεται μια νέα ισορροπία ανάμεσα στην κοινωνική και την οικονομική πλευρά της συμφωνίας», σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ, ο οποίος σε πολλά σημεία της τοποθέτησής του ανέδειξε τη σημασία της κοινωνικής παραμέτρου προκειμένου να αλλάξει σελίδα η ελληνική οικονομία.

Εμμεσες αιχμές, σύμφωνα με το euro2day.gr, περιελάμβανε, άλλωστε, η ομιλία του υπουργού και για τους κανόνες του «παιχνιδιού».

Η εμπιστοσύνη είναι παράξενο αγαθό, είπε, όχι σαν τις ντομάτες ή το πετρέλαιο, όπου όσο πιο πολύ χρησιμοποιείς τόσο λιγότερο έχεις. Το ίδιο ισχύει για την αξιοπιστία και την αλληλεγγύη.

Όπως ανέφερε το κυβερνητικό στέλεχος, η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία όμως είναι έννοιες με αμφίδρομη διάσταση. Να ξέρουμε ότι ισχύουν οι κανόνες, ανέφερε αν και παραδέχτηκε ότι πρωτίστως αυτές οι έννοιες έλειπαν εντός της Ελλάδας.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο ασφαλιστικό, ο κ, Τσακαλώτος τόνισε ότι οι αλλαγές συνιστούν ένα πολύπλοκο πρόβλημα που απαιτεί σειρά μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, το μέλος του οικονομικού επιτελείου άσκησε κριτική στην πρώτη κυβέρνηση Αριστεράς λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν είναι να κάνει κάποιος κριτική στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορεί να πει ότι δεν έκανε πολλά για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και δεν μας εμπόδισαν οι θεσμοί... ».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, η ελληνική κυβέρνηση ζητεί να μην επιστρέψουμε στις λύσεις που δόθηκαν μέχρι τώρα και σύμφωνα με τις οποίες, κλωτσούσαν τον τενεκέ πιο κάτω στο δρόμο.

«Αν πάει η απόφαση αργότερα, το καλοκαίρι του 2016 ή το 2017 όλες οι αποφάσεις για κατανάλωση, επενδύσεις και αποταμιεύσεις θα πάνε επίσης αργότερα», είπε ο ίδιος.

Σημείωσε, δε, πως με βάση τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης, το Μάρτιο του 2016 και αφού έχουν προηγηθεί η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και οι αποφάσεις για το χρέος, θα παρουσιαστεί στους θεσμούς ο νέος επενδυτικός χάρτης της χώρας, ώστε να φύγει ο φαύλος κύκλος και να επανέλθει ο ενάρετος κύκλος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα