Καραβίας: Η διατήρηση των capital controls είναι αντιπαραγωγική

Την εκτίμηση ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας, ότι η πορεία της οικονομίας θα είναι σημαντικά καλύτερη και ότι ήδη φέτος, παρά τις πολύ αρνητικές αρχικές προβλέψεις, μάς έχει εκπλήξει θετικά, διατυπώνει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας.

«Η εκτίμηση μου είναι ότι, όπως το 2014 η αγορά είχε υποεκτιμήσει τον πολιτικό κίνδυνο, αυτή τη φορά τον έχει υπερεκτιμήσει. Πιστεύω ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας. Άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και αναγνωρίζει την ανάγκn εφαρμογής του προγράμματοs που συμφωνήθηκε με τουs εταiρous μας τον περασμένο Αύγουστο» αναφέρει ο κ. Καραβίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ερωτηθείς για τους περιορισμούς κεφαλαίων επισημαίνει ότι «η διατήρηση των capital controls, πέραν του πρώτου τριμήνου 2016, είναι αντιπαραγωγική για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Θα πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτατα στην επόμενη φάση χαλάρωσns των capital controls, ξεκινώνταs από την πλήρη απελευθέρωση των χρημάτων που σήμερα βρίσκονται σε στρώματα και συρτάρια, ώστε να επιστρέφουν ξανά στο τραπεζικό σύστημα. Δηλαδή, κάθε ευρώ που επιστρέφει στο τραπεζικό σύστημα να μπορεί να μετακινείται xωρis κανένα περιορισμό».

Αναφορικά με το ζήτημα των πλειστηριασμών και των κόκκινων δανείων ο κ.Καραβίας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «το συμφέρον τnς τράπεζας είναι να βοnθήσει τουs πελάτες τηs να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο στην περίπτωση των στεγαστικών δανείων και ειδικά τnς πρώτnς κατοικίας. Η πρώτη μας επιλογή είναι να έρθουμε σε επαφή με τουs συνεργάσιμους πελάτες και να βρούμε μαζi τους εξατομικευμένες και ευέλικτες λύσεις, που να λαμβάνουν υπόψη το εισόδημα και την εν γένει περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη».

Ερωτηθείς αν η Eurobank εξετάζει την πώληση δανείων σε εξειδικευμένα χαρτοφυλάκια απάντησε ότι «σε ό,τι μας αφορά δεν σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε μαζικές πωλήσεις δανείων, γιατί θεωρώ ότι δεν είναι προς το συμφέρον της τράπεζας. Eiναι πιθανό να εξετάσουμε το ενδεχόμενο συνεργασιών με εξειδικευμένου oiκouς αλλά διατηρώντας τα δάνεια στον ισολογισμό μας. Πιστεύω ότι τα μn εξυπηρετούμενα δάνεια μπορούν να αποτελέσουν μια ευκαιρία για το τραπεζικό σύστημα καθώς με τους κατάλληλους χειρισμούς ένα μεγάλο μέρος τους μπορεί να επανέλθει σε κατάσταση κανονικότητας προς όφελος όχι μόνον των τραπεζών αλλά ευρύτερα της οικονομίας».

Για την οικονομία ανέφερε μεταξύ άλλων «ότι η πορεία της θα είναι σημαντικά καλύτερη και ήδη φέτος, παρά τις πολύ αρνητικές αρχικές προβλέψεις μάς έχει εκπλήξει θετικά και η ύφεση διαφαίνεται ότι θα περιοριστεί κοντά στο -0,5%, ίσως και χαμηλότερα».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα