Έρχεται το δεύτερο κύμα με τα προαπαιτούμενα. Τι θα περιλαμβάνει

Μια νέα σειρά προβλημάτων αναμένεται να αντιμετωπίσει από Δευτέρα η Κυβέρνηση η οποία θα αναλάβει να υλοποιήσει το δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα, που θα οριστικοποιηθεί στη συνεδρίαση του ΕWG.

Το πρώτο πρόβλημα για την οριστικοποίηση της λίστας είναι η γκρίζα ζώνη του ασφαλιστικού η οποία έχει συμφωνηθεί ότι δεν θα ληφθεί υπ' όψιν σε ότι αφορά την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ αλλά θα συνδεθεί με την συνολική υλοποίηση του προγράμματος.

Θα πρέπει λοιπόν να συμφωνηθούν τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν στο συγκεκριμένο θέμα μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου και στην συνέχεια σε ποιο σημείο θα πρέπει να βρίσκεται στις αρχές Ιανουαρίου όταν πλέον θα ξεκινήσει η πρώτη συνολική αξιολόγηση του προγράμματος.

Υπάρχουν όμως και πολλά επιμέρους προβλήματα σχετικά με τα υπόλοιπα μέτρα η υλοποίηση των οποίων θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και τα μέσα του επόμενου μήνα.

Κόκκινα δάνεια

Στα κόκκινα δάνεια και ειδικότερα τα επιχειρηματικά που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις η Κυβέρνηση θέλει ένα δίχτυ προστασίας ανάλογο με αυτό που δημιουργήθηκε για τα στεγαστικά δάνεια . Θα πρέπει επίσης να οριστεί από την αρχή ποια θα είναι τα δάνεια που θα μπορούν να διεκδικήσουν τα distress funds. H τρόικα από την άλλη δεν θέλει καμία εξαίρεση για τα δάνεια των μικρομεσαίων και πιέζει για πωλήσεις όλων των δανείων- ακόμη και στεγαστικών- για τα οποία θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την αγορά τους.

Ενέργεια

Ένα δεύτερο μεγάλο θέμα είναι η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ όπου οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης θα πρέπει να συμφωνήσουν στο ισοδύναμο της Κυβέρνησης. Τα υπουργείο υποδομών έχει προτείνει την παραχώρηση του 51% της εταιρίας στο δημόσιο και την διατήρηση του 49% στην ΔΕΗ σε προνομιούχες μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου. Η λύση αυτή έχει δύο προβλήματα.

Δεν έχει όμως ορίσει τον τρόπο αποζημίωσης της ΔΕΗ.

Οι δανειστές επιμένουν ότι μαζί με τη διατήρηση από το Δημόσιο του 51% των μετοχών, θα πρέπει να προβλεφθεί η ανάθεση του μάνατζμεντ σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία θα μπορεί να κατέχει μικρό ποσοστό μετοχών (ιταλικό μοντέλο).

Εργαλειοθήκες ΟΟΣΑ

Μια ακόμη επιμέρους δέσμη μέτρων που θα δημιουργήσει διαφωνίες είναι η υιοθέτηση των αλλαγών που προκύπτουν από τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ Ι και ΙΙ . Από την πρώτη εργαλειοθήκη έχουν μείνει ως υπόλοιπα το καθεστώς για το ψωμί, το γάλα, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και η πώληση των ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων. Η Κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να υπάρξουν βίαιες ανατροπές όπως το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές λίγο πριν τις γιορτές ενώ θέλει να αναβάλει την υλοποίηση και για τα υπόλοιπα θέματα.

Η δεύτερη εργαλειοθήκη είναι ακόμη παγωμένη και αφορά την αγορά πετρελαιοειδών και τα ποτά.

Το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων

Η πρόοδος στην δημιουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων έχει παραμείνει στο σημείο της δημιουργίας μια ομάδας εργασίας για την αξιολόγηση της δημόσιας περιουσίας που θα περάσει από το ΤΑΙΠΕΔ στο νέο ταμείο. Τώρα το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να δώσει ένα σχέδιο δράσης μέχρι και την λειτουργία του ταμείου

Παράλληλα οι δανειστές πιέζουν να δουν αποτελέσματα και στο ίδιο το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και ειδικότερα τα περιφερειακά αεροδρόμια τα λιμάνια και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

 

enikonomia

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα