Ρύθμιση 100 δόσεων: Ποιοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός ρύθμισης

Σαρωτικές είναι οι αλλαγές που επέρχονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων, όπως επιβεβαιώνει η νέα εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Όλες οι αλλαγές αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τις 15 Οκτωβρίου.

Ο πέλεκυς πέφτει βαρύς για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους, καθώς η αύξηση του επιτοκίου καθιστά πολύ πιο... ακριβή, αλλά και πιο αυστηρή τη ρύθμιση.

Η αυστηροποίηση της ρύθμισης αυξάνει τον κίνδυνο για χιλιάδες οφειλέτες που έχουν υπαχθεί σε αυτή, ακόμη και να τη χάσουν.
Απώλεια ρύθμισης

Αντιμέτωπος με τον κίνδυνο απώλειας της ρύθμισης θα είναι ο οφειλέτης που δεν έχει εξοφλήσει ή δεν έχει ρυθμίσει τη νέα φορολογική οφειλή εντός τριών μηνών από την ημερομηνία που αυτή κατέστη ληξιπρόθεσμη.

Έτσι, όσοι άφησαν ή θα αφήσουν απλήρωτο φόρο εισοδήματος ή φόρο ακινήτων, θα βρεθούν εκτός ρύθμισης εκτός αν υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους με την εφορία.
Επιτόκιο

Σύμφωνα με τις αλλαγές που προβλέπει η νέα εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων:

- Αυξάνεται στο 5%, έναντι 3% που είναι σήμερα, το επιτόκιο για όσους έχουν οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.

Για φορολογούμενους με χαμηλότερες οφειλές έως 5.000 ευρώ για να μην επιβληθεί επιτόκιο 5% θα πρέπει να συντρέχουν οι εξής όροι:

ο οφειλέτης να είναι φυσικό πρόσωπο το οποίο δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα

η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη σύμφωνα με το Ε9 να είναι αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ

το ετήσιο εισόδημα του οφειλέτη να μην υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ

news247

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα