Σχέδιο - σοκ: Μόνιμο capital control για συνταξιούχους και Δημόσιο

Σχέδιο που αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Το οικονομικό επιτελείο έχει ρίξει στο τραπέζι των συζητήσεων την  υποχρεωτική χρήση καρτών στις συναλλαγές δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων και έλεγχο στις αναλήψεις μετρητών.

Όπως υποστηρίζει το Βήμα της Κυριακής, το μέτρο αφορά περίπου 3,2 εκατομμύρια συνταξιούχους και εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, βασικός άξονας του σχεδίου είναι να περικοπεί στις παραπάνω κατηγορίες η εβδομαδιαία λήψη μετρητών από τις τράπεζες στα 150 ευρώ από τα 420 ευρώ που είναι σήμερα.

Τα υπόλοιπα χρήματα (μισθοδοσίας ή σύνταξης) θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.

Το σχέδιο αυτό θα συνοδεύεται και από κίνητρα για τους χρήστες, όπως για παράδειγμα πίστωση για αγορές σε ποσοστό 20%-30% που θα παρέχουν μεγάλα σούπερ-μάρκετ και άλλες εταιρείες, στη βάση συμφωνίας που θα συνάπτουν με το υπουργείο Οικονομικών.

Από τη συγκεκριμένη διαδικασία αναμένεται να εξαιρεθούν συνταξιούχοι άνω των 75 ετών και όσοι ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου η χρήση του πλαστικού χρήματος είναι περιορισμένη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα