Αλεξιάδης: Αλλαγές από φέτος στα τέλη κυκλοφορίας. Τι ισχύει για ΕΝΦΙΑ - 100 δόσεις

Αλλαγές από φέτος στα τέλη κυκλοφορίας,δήλωσε ο Τρύφων Αλεξιάδης, αλλά περιορισμένου εύρους. Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών  αναφέρθηκε και στους φορολογικούς ελέγχους, τον ΕΝΦΙΑ και τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

«Πρέπει να ισορροπήσουμε τις αδικίες» σε ό,τι αφορά τα τέλη κυκλοφορίας δήλωσε το Σάββατο το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης και ξεκαθάρισε ότι οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας είναι υπό εξέταση. Αν προλάβουμε θα το κάνουμε από φέτος αλλιώς το 2016 είπε χαρακτηριστικά.

Μέχρι στιγμής τα μόνα σχέδια που υπάρχουν είναι επί χάρτου. Το σενάριο που μελετάται είναι αυτό της μικρής αύξησης των τελών για τα νέα αυτοκίνητα με έτος κυκλοφορίας από το 2010 και μετά και υψηλότερες εκπομπές ρύπων και ταυτόχρονα μια αντίστοιχα μικρή στο ύψος μείωση για τα παλαιότερα αυτοκίνητα με μικρομεσαίο κυβισμό. Σε αυτό το σενάριο υπάρχει το κώλυμα ότι με τα υφιστάμενα κριτήρια ένα όχημα τύπου «τζιπ» με κινητήρα 3.000 κ.εκ. και εκπομπή ρύπων 189 γραμ./χλμ. έχει τέλη κυκλοφορίας 482 ευρώ, ενώ ένα αντίστοιχο μοντέλο παλαιότερης κατασκευής 880 ευρώ τέλη.

Για τα παλαιά Ι.Χ. μικρού και μεσαίου κυβισμού (1.072-1.739 κ.εκ.) τα τέλη κυκλοφορίας κυμαίνονται από 135 έως και 265 ευρώ που θεωρούνται υπερβολικά.

Τα σενάρια και οι παγίδες

Όλα τα υπό μελέτη σενάρια κρύβουν και κρυφές «παγίδες». Η έστω και μικρή ή συμβολική μείωση των τελών στα παλαιότερα μικρομεσαίου κυβισμού αυτοκίνητα μπορεί να δημιουργήσει έλλειμμα στα έσοδα, καθώς η πλειοψηφία των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Επιπλέον το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να «ισορροπήσει» ανάμεσα στην αγορά αυτοκινήτου και τους πωλητές νέων οχημάτων από τη μια πλευρά που δυσανασχετούν για τη διαρκή σεναριολογία περί αλλαγών στα τέλη κυκλοφορίας, κάτι που έχει δημιουργήσει συνθήκες «καθίζησης» στην αγορά καινούργιων οχημάτων και από την άλλη πλευρά τους ιδιοκτήτες μαντρών που έχουν πολύ μεγάλο αριθμό μεταχειρισμένων απούλητων οχημάτων.

Για τον ΕΝΦΙΑ, διευκρίνισε ότι για το 2015 οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν ότι και την προηγούμενη χρονιά, ενώ για το 2016 στόχος εισπραξιμότητας είναι τα 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ. «Στόχος μας είναι να εναρμονιστούν οι αντικειμενικές και οι εμπορικές τιμές» πρόσθεσε, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο σχέδιο πόλεως εκτάσεις για να διευρυνθεί η φορολογική δεξαμενή, διευκρινίζοντας πάντως ότι στο θέμα αυτό έχουν λόγο συναρμόδια υπουργεία.

«Η λογική φόρου να μεταφέρει φορολογικό βάρος από χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και περιουσίες σε υψηλά και πιο υψηλά εισοδήματα και περιουσίες. Θα κατανέμουμε τον ΕΝΦΙΑ με δίκαιο τρόπο, αλλά τα πολύ χαμηλά περιουσιακά στοιχεία πρέπει να έχουν αφορολόγητο» διευκρίνισε ο κ. Αλεξιάδης.

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «Το μόνο άβατο θα είναι του Αγίου Ορους», ενώ διευκρίνισε ότι δεν θα γίνονται έλεγχοι στα ξημερώματα, αλλά μόνο στα γραφεία επιχειρήσεων, εκτός αν στα ένας γιατρός ή ένας μηχανικός έχει δηλώσει μέρος του σπιτιού του ως επαγγελματική στέγη. «Θα πάμε και εκεί, αλλά δεν πάμε στα σπίτια του κόσμου, στόχος μας είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις», ανέφερε.

Για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε ότι στην επανεξέταση των κριτηρίων θα τεθεί το ζήτημα πως κάποιοι μπήκαν στις 100 δόσεις ενώ δεν έπρεπε. «Οι 100 δόσεις ήταν ένα πολύ σωστό μέτρο, έχουν εισπαχθεί ποσά και δεν είναι δυνατόν να το σταματήσουμε. Απλά πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές», συμπλήρωσε.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα