Κραχ στα Tαμεία - Σε αναμονή 330.000 συντάξεις

Ενώ η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για μείωση στις συντάξεις ακόμη και των 1.000 ευρώ, τα Ασφαλιστικά Ταμεία δείχνουν να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις χιλιάδες νέες αιτήσεις συντάξεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, 330.000 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης βρίσκονται σε εκκρεμότητα με συνολικό κόστος 4 δισ. ευρώ.

Μόνο στο ΙΚΑ το φετινό έλλειμμα υπολογίζεται στα 980 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα Ταμεία χρωστούν στον ΕΟΠΥΥ 1,7 δισ. ευρώ, με τον οργανισμό να χρωστά με τη σειρά του 7,8 δισ. ευρώ προς τρίτους, δηλαδή προς φορείς της γενικής κυβέρνησης, ιδιώτες, παρόχους και ασφαλισμένους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αντώνη Κουρουκλή, από τις 330.000 αιτήσεις που είναι σε αναμονή για απόφαση απονομής σύνταξης, κύριες και επικουρικές, ο ΟΓΑ έχει στα συρτάρια του πάνω από 30.000.

Ο χρόνος αναμονής κυμαίνεται από 12 έως και - σε ακραίες περιπτώσεις - 36 μήνες, ενώ ειδικά στα εφάπαξ η αναμονή δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε μειώσεις, που μπορεί να αγγίξουν και το 7%.

Έως τώρα αυτό που φαίνεται από τις εκτιμήσεις των εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, τα μεγέθη των ελλειμμάτων είναι τόσο μεγάλα που δεν υπάρχουν εμφανή οικονομικά ισοδύναμα.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για πρόσθετες μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα