Μία τελευταία ευκαιρία: Πλήρωσε φόρο κι άσε τα λεφτά σου στο εξωτερικό

Μία τελευταία ευκαιρία ετοιμάζεται να δώσει η Κυβέρνηση στους φοροφυγάδες εξωτερικού, πριν ξεκινήσει να τους ψάχνει με νέα όπλα, με μια "χρυσή ευκαιρία" στην οποία ακυρώνονται μελλοντικές ενδεχόμενες ποινικές διώξεις και φορολογικές επιβαρύνσεις που μπορεί ακόμα και να φτάνουν στο ύψος του κεφαλαίου, αν εντοπιστούν κατόπιν ελέγχου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, οι νομοθετικές διατάξεις είναι  έτοιμες. Μένει όμως ένα κενό: το ύψος του φορολογικού συντελεστή - και στο σημείο αυτό φαίνεται πως υπάρχουν αρκετές διαφορετικές απόψεις στους κόλπους της κυβέρνησης. Εισηγήσεις έχουν κάνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και οι δύο αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και Δημήτρης Μάρδας, αλλά την τελική σφραγίδα στο νομοσχέδιο θα βάλει ο υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο σχεδιασμός άρχισε με προτάσεις για την καθιέρωση συντελεστή φόρου 15%. Για παράδειγμα, φορολογούμενος έχει δύο εκατ. ευρώ μαύρα σε τράπεζες του εξωτερικού, δίνει 300.000 ευρώ και καθαρίζει.

Για ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων πληροφορίες αναφέρουν ότι περιλαμβάνεται και η Ν. Βαλαβάνη, αυτός ο συντελεστής είναι χαμηλός. Υπάρχουν λοιπόν εισηγήσεις για μεγαλύτερο συντελεστή, στο 20% ή 25%. Από την άλλη, υπάρχει ο αντίλογος. «Αν βάλουμε τόσο υψηλό συντελεστή, είναι σχεδόν δεδομένο ότι δεν θα έρθει κανείς» αναφέρουν άλλες πηγές που εισηγούνται συντελεστή της τάξεως του 5%.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και οι εισηγήσεις υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου Οικονομικών που έχουν δει το έργο των κινήτρων επαναπατρισμού κεφαλαίων άλλες δύο φορές στο παρελθόν: το 2004, επί Γιώργου Αλογοσκούφη με συντελεστή 3% και το 2010 επί Γιώργου Παπακωνσταντίνου με συντελεστές 5%-8%, ανάλογα με το αν τα κεφάλαια επαναπατρίζονταν ή απλώς δηλώνονταν και έμεναν στο εξωτερικό. Και στις δύο περιπτώσεις, οι ρυθμίσεις πάτωσαν με ελάχιστα έσοδα.

Στο ερώτημα, ακόμα και αν ο συντελεστής φόρου είναι ελκυστικός, γιατί αυτή τη φορά η ρύθμιση θα αποδώσει έσοδα, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών απαντά: «Γιατί δεν θα τους πούμε να τα φέρουν στην Ελλάδα, απλώς να τα δηλώσουν για να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν χωρίς πρόβλημα και επιπλέον γιατί, αν δεν τα δηλώσουν, σύντομα θα τους βρούμε».

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα