Ξεκινά σήμερα το Brussels Group για τις μεταρρυθμίσεις. Τι περιλαμβάνει η λίστα

Εντατικές διαβουλεύσεις τις επόμενες μέρες προκειμένου να υπάρξει θετική κατάληξη την Τετάρτη σε έκτακτο Eurogroup. Σήμερα Σάββατο ξεκινά τις εργασίες του, δια ζώσης, στις Βρυξέλλες το Brussels Group, το οποίο θα συζητήσει πάνω στη λίστα που θα καταθέσει η ελληνική Κυβέρνηση. Οι δράσεις που προτείνονται μέσω της λίστας μεταρρυθμίσεων προβλέπουν για το 2015 έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ, έσοδα που δεν προέρχονται σε καμιά περίπτωση από περικοπή μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ.

Η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.

Οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους "συνήθεις υπόπτους", αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες.

Πληροφορίες έκαναν λόγο ότι αξιωματούχοι πήραν μια πρώτη γεύση το βράδυ της Παρασκευής.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% και ρυθμό ανάπτυξης 1,4%.

Οι δράσεις που προτείνονται μέσω της λίστας μεταρρυθμίσεων προβλέπουν για το 2015 έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ. Έσοδα που δεν προέρχονται σε καμιά περίπτωση από περικοπή μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ, διαβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση:

1. Η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.

2. Οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους "συνήθεις υπόπτους", αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες.

Οπως έγραφε το sofokleousin έμφαση θα δοθεί στη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του "μαύρου χρήματος".  Με διαδικασίες  εξπρές θα προωθηθεί προς ψήφιση νομοθετική ρύθμιση για το αδήλωτο χρήμα που βρίσκεται στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε όσους έχουν καταθέσεις  σε ξένες τράπεζες θα δοθεί η δυνατότητα  να τις δηλώσουν, να πληρώσουν εφάπαξ φόρο 15% και να γλιτώσουν τους ελέγχους.

Θα ακολουθήσουν δύο νομοσχέδια για  την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και στα τσιγάρα. Κατά  τις εκτιμήσεις  του ΥΠΟΙΚ, η εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων μπορεί να αποφέρει ετήσια έσοδα τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ. Επισημαίνεια ότι το  λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων αντιπροσωπεύει ετήσια φοροδιαφυγή  2- 2,5 δισ. ευρώ.

Τι περιλαμβάνει η λίστα

Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, που θα πλήξουν τα ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα.

Το σχέδιο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ρυθμίσεις για αποτελεσματικότερη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ολοκλήρωση αποκρατικοποιήσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί, συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα  για επενδύσεις υποδομής, αλλαγές στα κλειστά επαγγέλματα και στον τρόπο αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

Όπως δήλωσε σήμερα ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης βασικοί στόχοι είναι ο εκσυγχρονισμός  του φορολογικού πλαισίου, η περιστολή της φοροδιαφυγής, η αύξηση της εισπραξιμότητας δημοσίων εσόδων, η βελτίωση της αποδοτικότητας στη δημόσια διοίκηση και η βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος στη χώρα.

Προς διαπραγμάτευση το φετινό πλεόνασμα

Ο στόχος για το φετινό πλεόνασμα δεν έχει συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ. Στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου στο Eurogroup προβλέπεται ότι θα εξαρτηθεί  «από την κατάσταση της οικονομίας». Το θέμα μένει λοιπόν ανοικτό προς διαπραγμάτευση και η τελική απόφαση θα ληφθεί σε συνάρτηση με μέτρα που μπορεί ή πρέπει να ληφθούν και με τις προβλέψεις για την απόδοση τους.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμά πως με τα σημερινά δεδομένα, λαμβανομένης υπόψη και της υστέρησης εσόδων στο πρώτο δίμηνο, το  πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί μεταξύ 0,8% και 1,1% του ΑΕΠ, ανάλογα το μακροοικονομικό σενάριο. Η πρόβλεψη διατυπώνεται υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και δεν θα γίνουν αλλαγές στο ασφαλιστικό που θα επηρεάζουν τις δαπάνες.

Οπως τονίζουν στελέχη των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών, ο προσδιορισμός του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι βασική παράμετρος της βιωσιμότητας του χρέους και ως εκ τούτου πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το μέγεθος αυτό.

Τις επόμενες ημέρες και ώσπου να συνεδριάσει το Eurogroup για να εξετάσει το ελληνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, θα  συνεχίζονται οι παράλληλες  διαβουλεύσεις σε επίπεδο «τεχνικών συμβούλων»  και σε πολιτικό επίπεδο. Το Brussels Group θα συνέλθει το Σαββατοκύριακο στην βελγική πρωτεύουσα για να εξετάσει τα περαιτέρω βήματα. Στη συνάντηση αυτή οι κ.κ. Χουλιαράκης και Θεοχαράκης θα εξετάσουν τα βασικά ζητήματα πολιτικής με τους  Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Νικολά Γκιαμαρόλι (ESM).

 

 

 

sofokleousin

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα