Κρίσιμο κρας τεστ στο Brussels Group για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων

Η καθοριστική συνεδρίαση του Brussels Group,με αντικείμενο τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση στους εταίρους, ξεκινά σήμερα στη Βελγική πρωτεύουσα, με τους… θεσμούς να βάζουν στο μικροσκόπιο τις δράσεις που προτείνει η Αθήνα μία προς μία προκειμένου να ανοίξει η στρόφιγγα της ρευστότητας στην οικονομία.

Οι δανειστές ζητούν διευκρινήσεις μέχρι κεραίας για τα στοιχεία που έχουν μπροστά τους, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους την ασυνέπεια που είχαν δείξει μέχρι τώρα όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις στις κατά καιρούς δεσμεύσεις τους.

Ακόμη, η  ημερομηνία  της επόμενης συνεδρίασης του eurogroup παραμένει ανοικτή και οι πιέσεις από τα ευρωπαϊκά κέντρα γίνονται ολοένα και εντονότερες.

Από την ελληνική αντιπροσωπεία πάντως, μετέχουν στις διαβουλεύσεις ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης και η σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη, Έλενα Παναρίτη.

Η «συνταγή» της λίστας

Αν και στη δημοσιότητα έχει δοθεί μόνο το περίγραμμα των... μέτρων, οι επιτελείς της κυβέρνησης διαβεβαιώνουν ότι η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού μιλούν για ένα επεξεργασμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, το οποίο θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.

Επιπλέον, επιμένουν πως οι μεταρρυθμίσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους «συνήθεις υπόπτους», αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες.

«Πυρετός» συσκέψεων στην κυβέρνηση

Από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως, έχουν ξεκινήσει ήδη τις... προετοιμασίες και το ψυχολογικό «μασάζ» σε βουλευτές και στελέχη.

Χαρακτηριστικό είναι πως χθες, προηγήθηκε μια πολύωρη συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, παρουσία του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τα μέλη του προεδρείου να βοηθήσουν όλοι στην καλύτερη λειτουργία, προκείμενου η ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος να «ρολάρει» το επόμενο διάστημα. Άλλωστε, το νομοθετικό έργο θα είναι πλούσιο και οι ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν κρίσιμες.

Με φόντο τέλος, την επεξεργασία του ελληνικού «πακέτου» στις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση καλείται να ενημερώσει στην Αθήνα και τους υπουργούς για το περιεχόμενο των μέτρων. Τις επόμενες ώρες, προγραμματίζεται να συνεδριάσει τόσο το κυβερνητικό συμβούλιο- υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα- ενώ δεν αποκλείεται να συγκληθεί εκτάκτως και η Πολιτική Γραμματεία.

 

iefimerida

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα