Βόμβα από Fitch: Υποβάθμισε την Ελλάδα κατά τρεις βαθμίδες

Υποβάθμιση με μήνυμα(;) από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, καθώς διαμορφώνει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες(!) χαμηλότερα, δηλαδή σε CCC από B προηγουμένως, σε τελευταία έκτακτη αξιολόγηση. Βάσει του σχετικού report, επισημαίνεται η δημοσιοποίηση των αξιολογήσεων για κάθε χώρα πραγματοποιείται βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και υπόκειται σε συγκεκριμένους περιορισμούς, εκτός εάν υπάρχει έκτακτο γεγονός που αφορά σε σημαντική επιδείνωση της πιστοληπτικής ικανότητας μιας χώρας. Αν αναλογιστεί λοιπόν κανείς πως η προγραμματισμένη αξιολόγηση ήταν προγραμματισμένη για τις 15 Μαϊου, η αιφνιδιαστική υποβάθμιση και μάλιστα κατά τρεις βαθμίδες χαμηλότερα σφιγγει τη "θηλιά στο λαιμό" της ελληνικής πλευράς, εν μέσω κρίσιμων διαπραγματεύσεων στο Brussels Group και στη συνέχεια, δεδομένης και της οικονομικής στενότητας που επικρατεί στη παρούσα φάση.

Ταυτόχρονα, υποβάθμισε σε C, από Β προηγουμένως, την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας, αλλά και σε B-, από ΒΒ προηγουμένως, το Country Ceiling.

Σε επιμέρους στοιχεία του report, αναφέρεται πως η οικονομική κατάσταση της χώρας δείχνει να έχει εκτροχιαστεί λόγω της χαμηλής εμπιστοσύνης των καταθετών ενώ παράλληλα έχει πληγεί η καταναλωτική και επενδυτική εμπιστοσύνη. Σε γενικές γραμμές η αβεβαιότητα που επικρατεί αναφορικά με τις δανειακές υποχρεώσεις, τη ρευστότητα και το γεγονός ότι θα χρειαστεί αρκετό διάστημα να επουλωθούν οι πληγές της ελληνικής οικονομίας οδηγεί στην εν λόγω υποβάθμιση.

Ο οίκος προχωρά σε μείωση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη στο 0,5% εφέτος, από πρόβλεψη 1,5% τον Ιανουάριο του 2015 και 2,5% το Δεκέμβριο του 2014, με ρίσκο, όπως επισημαίνει, να μειωθεί ακόμη περαιτέρω.

Ο οίκος εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα επιβιώσει από την τρέχουσα πίεση ρευστότητας χωρίς να αθετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, αλλά τα αυξημένα ρίσκα οδηγούν στην υποβάθμιση.

 

 

 

 

sofokleousin

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα