Κλείδωσε η λίστα των μεταρρυθμίσεων. Πώς θα εξασφαλιστεί το ποσό

Λίστα με 18 άμεσα μέτρα με στόχο την είσπραξη 3,2 δις ευρώ εντός του 2015 στέλνει η ελληνική κυβέρνηση στους εταίρους.

Την Κυριακή θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο, αλλά και τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ενημερωθούν για τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης.

Το Σάββατο το πρωί θα ξεκινήσει η συζήτηση στο Brussels Group και την Τετάρτη θα διεξαχθεί το κρίσιμο Eurogroup που θα κρίνει την ελληνική χρηματοδότηση.

Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν πως "δεν θα επιβαρύνουν μισθωτούς, συνταξιούχους, χαμηλά και μεσαία εισοδήματα".

Πηγές της Κουμουνδούρου επιβεβαιώνουν πως τα 3,2 δις ευρώ θα προκύψουν από μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

Θα πραγματοποιηθούν εντατικοί έλεγχοι στις διάφορες λίστες (Λαγκάρντ, εμβάσματα στο εξωτερικό κ.α.) από τον έλεγχο στο ηλεκτρονικό σύστημα για την απόδοση του ΦΠΑ, από την λοταρία των αποδείξεων, αλλά και από τις άδειες για τα μέσα ενημέρωσης.

Σημειώνεται πως εκτός από το "σαφάρι" για τα 3,2 δις υπάρχει και το "πακέτο Γιούνκερ" ύψους 2,2 δις ευρώ που θα ενισχύσει την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και ανακούφισης από την ανθρωπιστική κρίση.

Με βάση τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου το 2015 στόχος είναι το πρωτογενές πλεόνασμα να είναι μεγαλύτερο από το 0,3% που άφησε το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ η ανάπτυξη θα είναι πάνω από 1,5% του ΑΕΠ.

Διευκρινήσεις από την κυβέρνηση:

Διαψεύδοντας πληροφορίες σχετικά με τον θόρυβο που δημιουργήθηκε σχετικά με απειλή στάσης πληρωμών αν δεν δοθεί η επόμενη δόση, η Κουμουνδούρου αναφέρει:

1. Αύριο ξεκινά τις εργασίες του, δια ζώσης, στις Βρυξέλλες το Brussels Group, το οποίο θα συζητήσει πάνω στη λίστα που θα καταθέσει η ελληνική Κυβέρνηση. Οι δράσεις που προτείνονται μέσω της λίσταςμεταρρυθμίσεων προβλέπουν για το 2015 έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ, έσοδα που δεν προέρχονται σε καμιά περίπτωση από περικοπή μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ.

2. Η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.

3. Οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους "συνήθεις υπόπτους", αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες.

Ξεκαθαρίζεται τέλος πως η πληροφορία ότι το Μαξίμου ανακοινώνει στάση πληρωμών (!) "μόνο σε σενάριο φαντασίας μπορεί να στηριχτεί".

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Wall Street Journal, από την ώρα που οι τεχνικές ομάδες της ΕΕ και του ΔΝΤ και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εγκρίνουν τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή τουλάχιστον ένα μέρος τους για να λάβει πρόσθετα κεφάλαια, σημειώνει το δημοσίευμα.

Η χώρα πρέπει να πληρώσει περίπου 1,7 δισ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα, ενώ στη συνέχεια πρέπει να αποπληρώσει στις 9 Απριλίου σχεδόν 450 εκατ. ευρώ για δάνειο που πήρε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και στα μέσα Απριλίου πρέπει να αποπληρώσει 2,4 δισ. ευρώ εντόκων γραμματίων που λήγουν.

Σακελλαρίδης: Δεν θα πάρουμε μέτρα που θίγουν το εισόδημα των Ελλήνων

Για τις διαπραγματεύσεις, τη λίστα μεταρρυθμίσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις, την παρέλαση και την υπόθεση Κατρούγκαλου μίλησε στον Βήμα fm και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

"Η ελληνική κυβέρνηση έχει προετοιμάσει το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα καταθέσει στο Eurogroup. Περιλαμβάνει βασικές δεσμεύσεις και κάποιες βασικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποσκοπούν στο να πάρει ανάσα και η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία", είπε ο κ. Σακελλαρίδης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα έρθουν νέα μέτρα που θα επηρεάζουν το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων.

Όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος, στο επίπεδο του ασφαλιστικού, η κυβέρνηση δεν συζητά αυξήσεις ορίων ηλικίας στα 67.

"Η ελληνική κυβέρνηση έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που αφορούν σε σημαντικά ζητήματα και σε σχέση με το φορολογικό πλαίσιο, με ζητήματα φορολογικής διοίκησης, έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη απόδοση και μεγαλύτερη εισπραξιμότητα εσόδων", πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Αναφερόμενος στις αναφορές της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Ν.Βαλαβάνη για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, είπε ότι πρόκειται για "κάποιες σκέψεις, οι οποίες έχουν γίνει, αλλά δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν είναι στους σκοπούς της ελληνικής κυβέρνησης να μιλήσει για άλλες κλίμακες στο συντελεστή προστιθέμενης αξίας".

Μιλώντας για την τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group και το 1,2 δις ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο κ.Σακελλαρίδης παραδέχτηκε πως "υπάρχουν γραφειοκρατικές ερμηνείες και αγκυλώσεις, οι οποίες δεν επέτρεψαν την γρήγορη  εκταμίευση ενός ποσού, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί νέο δάνειο. Όταν παρθεί η απόφαση από το ΔΣ του EFSF πιστεύω δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα και θα επιστρέψουν τα χρήματα αυτά στο κάτοχό τους".

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε διαδικασίες "ξεπουλήματος" όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις .

Τέλος, επανέλαβε την στήριξη του στον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις αποκαλύψεις σχετικά με τα ιδιωτικά συμφωνητικά, λέγοντας "νομίζω ο κ. Κατρούγκαλος έχει δώσει τις απαντήσεις, για τις οποίες είναι καλυμμένος από όλες τις πλευρές, επομένως για την ελληνική κυβέρνηση δεν τίθεται κανένα ζήτημα για εκείνον".

news247

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα