Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για τη λίστα των μέτρων, 3 μέρες προθεσμία

Μπροστά σε τρεις μέρες - φωτιά βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να κλειδώσει η λίστα των μέτρων που θα ανοίξει το δρόμο για χρηματοδότηση από την Ευρώπη προς την Ελλάδα, μετά και το μπλόκο στο 1,2 δισ. ευρώ του EFSF. Οι Ευρωπαίοι είναι ξεκάθαροι πως μόνο οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να ξεκλειδώσουν την παροχή χρημάτων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις προκειμένου η λίστα να ικανοποιεί την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Παρά το τελεσίγραφο των Ευρωαίων ηγετών η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως δεν έχει έτοιμη την περιβόητη λίστα με τα νέα μέτρα που αναμένουν οι δανειστές, με το οικονομικό επιτελείο να αναφέρει ότι η τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς όπου θα παρουσιαστούν οι προτάσεις θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

Με τα δεδομένα αυτά, οι αποφάσεις στο Eurogroup για την Ελλάδα μετατίθενται –πλην απροόπτου- για την επόμενη εβδομάδα, από Τρίτη και μετά. Πάντως, οηγές του Μαξίμου κάνουν λόγο για μια «παραγωγική διαβούλευση … σε κλίμα εποικοδομητικής συνεργασίας» και ανέφεραν ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα παραδώσει στους θεσμούς μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων».

Η λίστα

Στο οικονομικό επιτελείο τελούν μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων που θέλουν κοστολογημένα μέτρα και πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Η χρυσή τομή φαίνεται να βρίσκεται στην αύξηση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα τα οποία δεν θεωρούνται βασικά διαβίωσης και τα οποία αναμένεται να στοχεύσουν κυρίως στα μεσαία και ανώτερα εισοδήματα. Η αύξηση αυτή αναμένεται παράλληλα να συνοδευτεί από υψηλό αφορολόγητο που μπορεί να φτάνει και τις 15.000 ευρώ.

Παρά... πόδας είναι και η αύξηση των φορολογικών συντελεστών εν πρώτοις σε ποτά και ενδεχομένως και σε τσιγάρα, ενώ έχει ήδη διατυπωθεί από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών η πρόταση για αύξηση του ΦΠΑ σε κοσμοπολίτικα νησιά που συγκεντρώνουν στρατιές ακριβού τουρισμού, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Επιπλέον εξετάζεται αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα ανώτερα και εν μέρει τα μεσαία εισοδήματα, με το ποσοστό να φτάνει μέχρι και το 50%, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου κατ' αυτόν τον τρόπο καλύπτεται η τρύπα που προκύπτει στα έσοδα από την αύξηση του αφορολόγητου στα 15.000 ευρώ

 

 

 

sofokleousin

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα