Η ΕΚΤ και τα ελληνικά ομόλογα. Κανένα πρόβλημα απαντά το Μαξίμου

Εκτός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα ξεκινήσει στις 9 Μαρτίου, μένουν τα ελληνικά ομόλογα, όπως ανακοίνωσε ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Λευκωσία.

Όπως εξήγησε ο Ντράγκι, το πρόγραμμα περιλαμβάνει αγορές κρατικών ομολόγων τα οποία αξιολογούνται με investment grade, και επομένως τα ελληνικά ομόλογα δεν προκρίνονται για να ενταχθούν σε αυτό. Ωστόσο, τα ελληνικά ομόλογα θα μπορέσουν να ενταχθούν όταν η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όπως επεσήμανε.

Όσο για το waiver, την ειδική ρύθμιση δηλαδή που επέτρεπε στην ΕΚΤ να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα, και η οποία ήρθη τον περασμένο μήνα, αν και αρχικά ο Ντράγκι είχε αναφέρει πως αυτή η ρύθμιση θα επέστρεφε σε ισχύ όταν η Ελλάδα έμπαινε ξανά σε πρόγραμμα, σήμερα άφησε να εννοηθεί πως κάτι τέτοιο δε θα συμβεί πριν από τον ερχόμενο Ιούνιο, ξεκαθαρίζοντας πως η ΕΚΤ θα επαναφέρει το waiver “αν η Ελλάδα τιμήσει τους συμφωνημένους όρους”.

Όπως σημείωσε με νόημα ο Ντράγκι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δανείζει σήμερα στην Ελλάδα ποσό που αντιστοιχεί στο 68% του ελληνικού ΑΕΠ, και έτσι θα μπορούσε κανείς να πει ότι η ΕΚΤ είναι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το news ο επικεφαλής της ΕΚΤ απέρριψε εξάλλου το ενδεχόμενο να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων, όπως ζητά η κυβέρνηση, προκειμένου να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό, τονίζοντας: "Η ΕΚΤ είναι ένας θεσμός που βασίζεται σε κανόνες, δεν είναι πολιτικός θεσμός".

Σχολιάζοντας την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, ο Ντράγκι υπογράμμισε πως τα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειάς τους είναι “αρκετά πάνω” από τα απαιτούμενα και ότι είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών.

Μαξίμου: Κανένα πρόβλημα με την απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα


Η κυβέρνηση εργάζεται για την υλοποίηση της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας απόψε (05/03/2015), αργά το βράδυ θα ενημερωθεί από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στην Κύπρο.

Ο κ. Ντράγκι, μιλώντας από τη Λευκωσία, ανέφερε ότι ο δανεισμός προς τη χώρα μας έχει διπλασιαστεί τους τελευταίους δύο μήνες, υπολογίζεται στα 100 δισ. ευρώ, φτάνοντας το 68% του ελληνικού ΑΕΠ, προσθέτοντας πως αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη.

«Η ΕΚΤ είναι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας όμως και η κεντρική τράπεζα όλων των άλλων κρατών και είναι ένα ίδρυμα που βασίζεται σε κανονισμούς, δεν είναι πολιτικό ίδρυμα», σημείωσε και διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει -προς το παρόν- σε αγορές ελληνικών ομολόγων, συμπληρώνοντας ότι «η ΕΚΤ είναι ο πρώτη που εύχεται να ξαναρχίσει η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, εφόσον όμως πληρούνται οι προϋποθέσεις και τηρούνται οι κανόνες».

Απαντώντας σε ερώτηση για την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων σημείωσε ότι «οι ευρωπαϊκοί κανόνες απαγορεύουν την έμμεση ή άμεση χρηματοδότηση ενός κράτους», παραπέμποντας στο καταστατικό.

Και υπογράμμισε: «Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα για διάφορους λόγους. Ο ένας είναι ότι αγορές δεν μπορούν να γίνουν για χώρες σε πρόγραμμα για την περίοδο της αξιολόγησης. Επίσης, τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι στην κατηγορία επενδυτικής διαβάθμισης και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να εισαχθεί και πάλι η ρήτρα εξαίρεσης για την αποδοχή των τίτλων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις. Τέλος, υπάρχει το όριο του 33% ανά εκδότη και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αγοράσουμε περισσότερο από τα τρέχοντα επίπεδα καθώς έχει ήδη ξεπεραστεί το εν λόγω όριο. Όταν γίνουν οι αποπληρωμές από την Ελλάδα το καλοκαίρι, θα μπορούμε – εφόσον έχει εισαχθεί και πάλι η εξαίρεση – να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ελληνικές τράπεζες, λέγοντας πως είναι φερέγγυες και ότι η ΕΚΤ ζήτησε να είναι διαθέσιμο το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ για τυχόν ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα