ΕΚΤ: Εγκρίθηκε οριακή αύξηση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες

Το πράσινο φως για την επέκταση του ορίου χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα ELA προς τις ελληνικές τράπεζες άναψε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο Μάριο Ντράγκι ένεκρινε την αύξηση του ELA κατά μόλις 500 εκατ. ευρώ, μετά την προηγούμενη αύξηση των ορίων της παροχής ρευστότητας κατά 3,3 δισ. ευρώ (στα 68,3 δισ. ευρώ) που είχε προ δεκαπέντε ημερών.

Η αύξηση αυτή αν και οριακή υποδηλώνει τη συνεχιζόμενη εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA ειδικά σε μια περίοδο που οι τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικά την καταθετική τους βάση, ενώ και το δημόσιο παρουσιάζει αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες.

Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα εκτιμάται ότι προσεγγίζει στην παρούσα φάση τα 100 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ θα επανεξετάσει το αίτημα των ελληνικών τραπεζών για επανακαθορισμό των ορίων του ELA σε 15 μέρες.

Επισημαίνεται ότι η έκτακτη αυτή χρηματοδότηση (ELA) παρέχεται από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος σε πιστωτικά ιδρύματα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, έναντι ενεχύρου και με την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις κατευθυντήριες γραμμές του ευρωσυστήματος και με αυστηρούς χρονικούς περιορισμούς.

Ο τράπεζες καταφεύγουν στον έκτακτο μηχανισμό όταν δεν μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα από την βασική χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Να σημειωθεί ότι το ELA βαρύνεται με σημαντικά υψηλότερο κόστος, επιτόκιο 1,55% έναντι επιτοκίου 0,05% με το οποίο δίδεται η βασική χρηματοδότηση.

Το ELA χορηγείται έπειτα από έγκριση της ΕΚΤ αλλά βρίσκεται υπό την ευθύνη της εθνικής κεντρικής τράπεζας, δηλαδή στην περίπτωσή μας της ΤτΕ. Το ELA δίνεται μόνο σε βιώσιμες τράπεζες, ενώ είναι απαραίτητη η παροχή εγγυήσεων, ωστόσο χαμηλότερης ποιότητας.

sofokleousin

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα