Ρύθμιση οφειλών: Οι βασικές αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Τον Απρίλιο θα ενεργοποιηθεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η τροποποιημένη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία. Το νομοσχέδιο δεν αναμένεται να κατατεθεί ούτε σήμερα, ενώ αν ληφθεί υπ' όψιν και ο χρόνος για την προετοιμασία των μηχανισμών στο Taxis, οι πρώτες αιτήσεις με το νέο καθεστώς αναμένονται μέσα στον επόμενο μήνα.

Ως προς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, οι συσκέψεις στην Καραγιώργη Σερβίας όπου στεγάζεται το υπουργείο Οικονομικών είναι συνεχείς, καθώς θα υπάρξουν τροποποιήσεις σε σχέση με τα όσα είχε ανακοινώσει προ 10ημέρου η κυβέρνηση δια της αρμόδιας αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του naftemporiki εξετάζονται οι δύο ακόλουθες βασικές αλλαγές στη ρύθμιση:

Να μην υπάρξει τελικώς πρόβλεψη για διαγραφή του 50% της οφειλής (κεφαλαίου και προσαυξήσεων) σε όσους είναι διατεθειμένοι να προπληρώσουν ένα μέρος ή και το σύνολο του ληξιπρόθεσμου χρέους που τους βαραίνει.

Να δοθεί η δυνατότητα διαγραφής του 100% των προσαυξήσεων όχι μόνο σε αυτούς που θα αποπληρώσουν το σύνολο της οφειλής, αλλά και σε αυτούς που θα καταβάλουν ένα μέρος.

Εξετάζεται δηλαδή, να διαγράφονται αναλογικά οι προσαυξήσεις που αντιστοιχούν στο χρέος που αποπληρώνεται.

Ανοικτό είναι επίσης το θέμα των εισοδηματικών κριτηρίων. Υπάρχει ενδεχόμενο τελικώς να μην υπάρξουν, προκειμένου να μην γίνει ακόμη πιο περίπλοκη η διαδικασία.

Η ρύθμιση αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει τελικά τα ευνοϊκά κίνητρα του μειωμένου επιτοκίου (0% για οφειλές έως 5000 ευρώ και 3% από εκεί και πάνω αντί για 4,56% που ισχύει τώρα), αλλά και της παροχής 100 δόσεων, αντί για 72 για όσους χρωστούν πάνω από 15.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα