Οι επτά μεγάλες αλλαγές στο Ασφαλιστικό: Επικουρικές, εφάπαξ, πρόωρες

Αλλαγές πάλι στο ασφαλιστικό, καθώς εντός του Μαρτίου και μέχρι τον Ιούνιο, οπότε και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, θα ανασταλεί η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων που είχε προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ παράλληλα θα προωθηθούν αλλαγές τόσο στις επικουρικές συντάξεις όσο και στο εφάπαξ.

Επτά παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό «έρχονται» μέσα στο επόμενο τετράμηνο, με το υπουργείο να καταρτίζει αναλυτικό χρονοδιάγραμμα. Οι προωθούμενες ρυθμίσεις αφορούν τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, τα εφάπαξ αλλά και τις προϋποθέσεις πρόωρης «εξόδου» κυρίως στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Μία πρώτη εικόνα θα δοθεί μέσα στον μήνα, καθώς θα υπάρξει ρύθμιση για την αναστολή εφαρμογής του νέου τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων. Επίσης προωθείται ρύθμιση και για τα επικουρικά, ενώ ξεκινά διάλογος για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εφάπαξ.

Οι αλλαγές που θα γίνουν στο Ασφαλιστικό μέσα στο επόμενο τετράμηνο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος» είναι οι εξής:

1. Αναστολή του νέου τρόπου υπολογισμού της κύριας σύνταξης.

Μέσα στο μήνα θα πρέπει να υπάρξει η σχετική ρύθμιση που θα παγώνει προσωρινά την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού. Ουσιαστικά θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος με διατήρηση του παλαιού μοντέλου και μέχρι τέλους Ιουνίου θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το σκηνικό.

2. Πάγωμα των διατάξεων στα επικουρικά ταμεία.

Το υπουργείο δηλώνει πως δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και για τον σκοπό αυτό θα υπάρξει μέσα στον μήνα.

3. Επανεξέταση του τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ.

Το θέμα θα τεθεί σε διάλογο και αναμένονται διορθωτικές κινήσεις στον μαθηματικό τύπο (που ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί). Το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων καθώς εκκρεμούν 28.000 εφάπαξ ενώ τα έσοδα από εισφορές αρκούν για την έκδοση μόλις 950.

4. Περιορισμός πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Το Υπουργείο επισημαίνει ότι δεν θα θιγούν οι ασφαλισμένοι πριν το 1983, μητέρες ανηλίκων, εργαζόμενοι στα βαρέα και και άτομα με ειδικές ανάγκες. Στο ΙΚΑ θα δοθούν κίνητρα με στόχο να βοηθηθούν οι ηλικιωμένοι άνεργοι να συνεχίσουν την αναζήτηση εργασίας.

5. Πακέτο μέτρων για ελεύθερους επαγγελματίες.

Στον ΟΑΕΕ θα δοθούν κίνητρα με περισσότερες ασφαλιστικές κατηγορίες ώστε να συνεχίσει η ροή χρήματος προς το Ταμεία, καθώς φέτος το ταμείο θα έχει μαύρη τρύπα 540 εκ. ευρώ. Παράλληλα προωθείται η αποποινικοποίηση των οφειλών και η τροποποίηση της ρύθμισης για τον συμψηφισμό της οφειλής με τη σύνταξη.

6. Παράταση χρόνου αναγνώρισης για τους σχολικούς φύλακες.

Η διορία παρατείνεται και θα λήξει τέλος Μαΐου με ρύθμιση που προωθείται στη Βουλή.

7. Ενοποιήσεις ταμείων

Το βασικό σενάριο προβλέπει τη δημιουργία τριών ταμείων: μισθωτών, αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών. Στο μεταξύ περιθώριο μέχρι τέλος Ιουνίου έχουν εννιά επικουρικοί φορείς για να αποφασίσουν εάν θα ενταχθούν στο ΕΤΕΑ ή θα μετατραπούν σε Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης. Πρόκειται για τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, Αρτοποιών, Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων, Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Συμβολαιογράφων, Δικηγόρων, Ιδιοκτητών Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου και Ναυτικών. Παράλληλα θα επεκταθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου και η προθεσμία για τα ταμεία των ενστόλων (τα οποία έπρεπε να αποφασίσουν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου)

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα