Ντάισελμπλουμ: Εφαρμόστε το πρόγραμμα, ίσως έρθει η δόση το Μάρτιο

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισμελμπλουμ απέστειλε μήνυμα προς την Ελλάδα να αρχίσει τις μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να ξεκινήσει η χρηματοδότηση ακόμη και τον Μάρτιο σε μορφή δόσεων από τα παρακρατημένα 7,2 δισ. ευρώ.

Στη συνέντευξή του απέστειλε ένα μήνυμα προς την Ελλάδα: «Το μήνυμά μου στους Έλληνες είναι: Προσπαθήστε να αρχίσετε το πρόγραμμα ακόμα και πριν τελειώσει όλη η διαπραγμάτευση. Υπάρχουν στοιχεία που μπορείτε να αρχίσετε σήμερα. Αν το κάνετε αυτό, τότε σε κάποιο σημείο τον Μάρτιο, ίσως μπορεί να υπάρξει μια πρώτη εκταμίευση. Αλλά αυτό θα απαιτούσε πρόοδο και όχι μόνο προθέσεις».

Στην ίδια συνέντευξη ανέφερε πως είναι μείζονος σημασίας να ξεκαθαριστεί πως η λίστα Βαρουφάκη δεν είναι τίποτα περισσότερο από προθέσεις για μεταρρυθμίσεις, «μια ένδειξη του τι θέλει να κάνει η ελληνική πλευρά», όχι ένα νέο πρόγραμμα που αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις στα διαδοχικά Eurogroup τονίζοντας πως στην τελική συνεδρίαση της Ευρωομάδας, στις 20η Φεβρουαρίου η συνεννόηση έγινε σχεδόν αποκλειστικά με τον Αλέξη Τσίπρα, όχι με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως η επιστολή που του στάλθηκε από το ΥΠΟΙΚ πριν το κρίσιμο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ήταν διαφορετική σε περιεχόμενο από αυτή που ο ίδιος είχε συμφωνήσει με τον κ. Τσίπρα νωρίτερα εκείνη την εβδομάδα.

«Την Τετάρτη πριν το Eurogroup της Παρασκευής μίλησα με τον Τσίπρα δυο φορές. Το απόγευμα μου τηλεφώνησε και μου έστειλε ένα προσχέδιο της επιστολής. Και έμοιαζε αρκετά καλό. Και μετά, το πρωί της Πέμπτης, έλαβα [την επίσημη] επιστολή και ήταν ένα διαφορετικό γράμμα, που με εξέπληξε», είπε.

.Ανέφερε ακόμη πως ο Έλληνας πρωθυπουργός εξεπλάγη όταν έμαθε πως το γράμμα που εστάλη δεν ήταν αυτό που είχε συμφωνηθεί. «Τηλεφώνησα στον Τσίπρα και είπα: ‘Κοίτα δεν ξέρω τι συνέβη, αλλά στείλατε μια διαφορετική επιστολή’. Και ο Τσίπρας εξεπλάγη. Έλεγξε. Κάποιος το είχε αλλάξει», σημείωσε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα