Οι επτά αλλαγές που έρχονται στις συντάξεις

Αλλαγές στις συντάξεις μέσα στο επόμενο τετράμηνο ετοιμάζει η κυβέρνηση. Μέσα στον Μάρτιο λοιπόν  οι πρώτες αλλαγές με την αναστολή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων που είχε προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Παράλληλα προωθούνται αλλαγές τόσο στις επικουρικές όσο όμως και στο εφάπαξ.

Μέσα στις αλλαγές είναι και οι διευκόλυνση για  έξοδο στη σύνταξη για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους του ΙΚΑ και κυρίως όσους έμειναν άνεργοι και δεν έχουν τις προϋποθέσεις εξόδου με μειωμένη σύνταξη ανοίγουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Αλλαγές στη θεμελίωση εξόδου στη σύνταξη με 25ετία και στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με ανήλικο τέκνο θα επιφέρει η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων στο Δημόσιο.

Ωστόσο δεν θα επηρεαστούν όσοι πέραν των ετών ασφάλισης έχουν και την ηλικία να συνταξιοδοτηθούν.

Αντίθετα, όσοι θέλουν ένα ή δύο χρόνια για να πιάσουν την ηλικία κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν σε πιθανή αύξηση ορίων ηλικίας και να παραμείνουν στην υπηρεσία για ένα ή δυο ή και περισσότερα χρόνια.

Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές ενδιαφέρουν 2 εκατ. Ασφαλισμένους στο ΙΚΑ

Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις που εξήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, επανεξετάζεται η προϋπόθεση να έχουν οι ασφαλισμένοι 100 ημέρες ανά έτος την τελευταία πενταετία για να πάρουν μειωμένη σύνταξη, ενώ πρόκειται να τροποποιηθούν και οι διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, όπως και οι 1.000 ημέρες που απαιτούνται στα 13 τελευταία χρόνια για έξοδο με 3.600 ένσημα βαρέα και 4.5000 ημέρες συνολικό χρόνο ασφάλισης.

Οι διατάξεις δεν θα ισχύσουν άμεσα αλλά σταδιακά, αφού προηγηθεί αποτύπωση του κόστους που συνεπάγονται για το ΙΚΑ. Και στην εφαρμογή τους θα ανοίξουν την πόρτα της εξόδου για σύνταξη με όρια ηλικίας από τα 57 ή 58 αντί τα 62 με μειωμένη σύνταξη, κυρίως για γυναίκες.

Το ζήτημα του εφάπαξ θα συζητηθεί εκ του μηδενός καθώς ειδικά σε περιπτώσεις όπως το δημόσιο οι εκκρεμείς υποθέσεις είναι πολλές και απαιτείται είτε κούρεμα των ποσών, είτε τμηματική καταβολή.

Στις πρόωρες συντάξεις φαίνεται ότι δεν θα θιγούν οι ασφαλισμένοι προ του 1983, ενώ σε ό,τι αφορά σε παλαιούς ασφαλισμένους θα δοθούν κίνητρα σε ταμεία όπως το ΙΚΑ ώστε να μπορέσουν να βρουν εργασία και να αποφύγουν την πρόωρη σύνταξη.

Δεν θα θιγούν οι μητέρες ανηλίκων όμως σε Ταμεία όπως αυτό του Δημοσίου αναμένεται να υπάρξουν αντικίνητρα για την πρόωρη σύνταξη με αύξηση του πέναλτι για όσους βγαίνουν πρόωρα.

Παράλληλα σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες αναμένεται να μπουν στο στόχαστρο οι συνταξιοδοτήσεις με εθελούσια έξοδο.

Σε ό,τι αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες και με την τρύπα στον ΟΑΕΕ στα 540 εκατομμύρια αναμένεται να δοθούν κίνητρα με περισσότερες ασφαλιστικές κατηγορίες ώστε να συνεχίσει η ροή χρήματος προς το Ταμεία.

Ανάμεσα στις διατάξεις που επανεξετάζονται είναι:

-Η συνταξιοδότηση με μειωμένη σύνταξη, όπου μελετάται να τροποποιηθεί η προϋπόθεση των 100 ενσήμων κατ’ έτος την τελευταία πενταετία.

-Η εγκύκλιος που μπλοκάρει την έξοδο με διαδοχική ασφάλιση.

-Η συνταξιοδότηση με βαρέα, όπου μελετάται να δοθεί η δυνατότητα εξόδου σε όσους συμπλήρωσαν το 58ο έτος (οικοδόμοι) ή το 60ό εφόσον ανήκουν σε άλλες κατηγορίες και μετά το 2013 που τα όρια ηλικίας πήγαν στα 60 και στα 62 αντίστοιχα.

-Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Ως πρώτο μέτρο αναστέλλεται η εφαρμογή του ν. 3863/10 για βασική + αναλογική σύνταξη από το 2015.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα