Η έλλειψη ρευστότητας θα αναγκάσει την κυβέρνηση Τσίπρα

Στο ¨μαρτύριο της σταγόνας¨ θέλουν να υποβάλουν την Ελλάδα οι εταίροι - δανειστές παρέχοντας τόση βοήθεια, όση ακριβώς χρειάζεται για να κρατηθεί στη ζωή και να καλύψει τις άμεσες δανειακές της υποχρεώσεις. Οι ξένοι αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ, πέρα από την επιστροφή των δανεικών, ενδιαφέρονται και για την αποφυγή κάποιοιυ ¨ατυχήματος¨ στην οικονομικά εξασθενημένη Ελλάδα  που θα είχε ολέθριες συνέπειες για το ευρώ και δυσάρεστες επιτώσεις σε όλη την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η επιχείρηση ¨ασφυξία¨, όπως αποκαλύπτει το Reuters είναι το νέο όπλο των πιστωτών κατά της Ελλάδας με προφανή στόχο να αναγκάσουν την Αθήνα να συρθεί στη λήψη επωδυνων μέτρων ως το τέλος Απριλίου. Κι ενώ ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί με ¨φυγή προς τα εμπρός¨ και με τα φιλολαϊκά μέτρα που φέρνει στη Βουλή να αντιμετωπίσει το αδιεξοδο, αγωνιώδεις είναι οι συζητήσεις για την κάλυψη του βραχυπρόθεσμου χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας, η οποία έχει βεβαιωμένες δανειακές υποχρεώσεις μέσα στο Μάρτιο (αρχής γενομένης από τις 6 Μαρτίου) ύψους λίγο πάνω από 1,5 δισεκ. ευρώ.

Τι αναμένει η κυβέρνηση

Το θέμα ξεκινάει από την πρώτη δόση που πρέπει να καταβάλουμε στο ΔΝΤ της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ (την επόμενη Παρασκευή, 6 Μαρτίου). Η κυβέρνηση αναμένει τα έσοδα από τη υποχρέωση των φορολογουμένων για καταβολή ΦΠΑ (η λήξη του στα τέλη Ιανουαρίου παρατάθηκε και έληξε χθες) και για την δόση του ΕΝΦΙΑ. Τα πρώτα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς πάρα πολλοί φορολογούμενοι αναμένουν την επισημοποίηση των αλλαγών στη ρύθμιση των 100 δόσεων και γι αυτό δεν πληρώνουν.

Εάν καλυφθεί μεγάλο μέρος της οφειλής που έχουμε για την επόμενη Παρασκευή, οι αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις θα αφορούν στις υπόλοιπες δόσεις μας προς το ΔΝΤ εντός του Μαρτίου. Αν όχι (πράγμα που είναι το πιθανότερο) τότε η Ελλάδα διαπραγματεύεται την εξεύρεση χρημάτων για να καλύψει ολόκληρο το 1,5 δισεκ. Ευρώ που οφείλει στο ΔΝΤ εντός του Μαρτίου.

Πώς θα το καλύψει; Με «όπλο» την απειλή πιστωτικού γεγονότος, η Αθήνα επιμένει να ζητεί την άδεια από την ΕΚΤ για έκδοση επιπλέον εντόκων γραμματίων, ύψους 10 δισεκ. ευρώ, ώστε να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες τους επόμενους μήνες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΚΤ προσανατολίζεται στο «μαρτύριο της σταγόνας», δηλαδή στην χορήγηση αδείας στην Ελλάδα για έκδοση εντόκων γραμματίων, όχι μεγαλύτερου ύψους από 2 δισεκ. ευρώ, δηλαδή όσα (σχεδόν) οφείλει η Ελλάδα στο ΔΝΤ εντός του Μαρτίου. Ήδη η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρημένες συζητήσεις με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (κυρίως με τη Ρώμη και το Παρίσι) ώστε να αγοραστούν τα έντοκα γραμμάτια που θα εκδώσει –εάν ευοδωθεί αυτό το σενάριο.

Εάν αυτό συμβεί, τότε σε περίπου ένα μήνα από τώρα θα επανεκτιμηθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδος, η είσπραξη εσόδων και η πορεία της υλοποίησης της συμφωνίας, ώστε να μην «πνιγούμε» ως χώρα, αλλά ούτε και να βγάλουμε πολύ το κεφάλι μας από το νερό.

Τι υποστηρίζει το Reuters

Αποκαλυπτικό είναι το δημοσίευμα του Reuters που υποστηρίζει ότι αξιωματούχοι της ευρωζώνης ελπίζουν ότι η έλλειψη ρευστότητας θα αναγκάσει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να συμφωνήσει σε «μεταρρυθμιστικά σχέδια που έχει απορρίψει» πριν από το τέλος Απριλίου. «Η χρηματοδοτική ασφυξία χρησιμοποιείται για να πιέσει τους Έλληνες να αρχίσουν πολύ γρήγορα συζητήσεις για την αξιολόγηση και να την ολοκληρώσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, χωρίς να περιμένουν καν το τέλος Απριλίου» φέρεται να είπε στο Reuters αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι πέραν της εκταμίευσης χρημάτων από τους πιστωτές οι Ελλάδα δεν φαίνεται να έχει πλέον άλλες επιλογές για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό. Η μία λύση, όπως σημειώνει, η μεταφορά 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ, δεν θα είναι δυνατή μέχρι να κλείσει η αξιολόγηση της Ελλάδας.

Τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ είναι πλέον δεσμευμένα, ενώ η μόνη επιλογή για άμεση χρηματοδότηση είναι η έκδοση εντόκων ή βραχυπρόθεσμων ομολόγων τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας. Όμως, το όριο για την έκδοση εντόκων έχει τεθεί στα 15 δισ. ευρώ, ένα νούμερο που έχει ήδη πιάσει η ελληνική κυβέρνηση, και η ΕΚΤ αρνείται να το αυξήσει.

Παράγοντας με γνώση των τεκταινόμενων στην ΕΚΤ φέρεται δήλωσε στο Reuters πως μια αύξηση του ορίου των εντόκων είναι «εξαιρετικά απίθανη». Πάντως, ανώτατος Έλληνας τραπεζίτης υποστήριξε πως οι προσδοκίες στην Αθήνα είναι πως η ΕΚΤ θα κάνει πίσω και θα αφήσει κάποια περιθώρια για τα έντοκα.

Το Reuters σημειώνει ακόμη ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομήσει χρήματα καθυστερώντας πληρωμές σε προμηθευτές ή δανειζόμενη από κρατικούς φορείς, όπως τα ασφαλιστικά ταμεία, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση είναι πιθανόν να έχει ήδη εξαντλήσει μέρος αυτών, όπως αναφέρει μια πηγή που γνωρίζει το θέμα.

 

Σε κάθε περίπτωση το πρακτορείο επισημαίνει ότι οι επιλογές αυτές θα έδιναν μία ανάσα στην Αθήνα μόνο για μερικές εβδομάδες. Μετά από την αποπληρωμή δανείου του ΔΝΤ το Μάρτιο, η Αθήνα θα πρέπει να πληρώσει τόκους ύψους 800 εκατ. τον Απρίλιο με σημαντικότερο σκόπελο την αποπληρωμή 8 δισ. στους επίσημους πιστωτές, εκ των οποίων τα 6,5 στην ΕΚΤ. «Στο τέλος δε θα έχουν άλλες επιλογές από το να υιοθετήσουν τα μέτρα και να κινηθούν γρήγορα», φέρεται να είπε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης...

 

 

 

 

sofokleousin

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα