Τα τρία κλειδιά για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό τον Μάρτιο

Ενώ Βερολίνο και Βρυξέλλες λένε πλέον ανοιχτά ότι η Ελλάδα θα χρειασθεί  νέο δάνειο τουλάχιστον 20 δισ. - που θα συνοδεύεται προφανώς από καινούργια συμφωνία/μνημόνιο - η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει τον γρίφο του χρηματοδοτικού κενού που μπορεί προκύψει άμεσα, στα μέσα Μαρτίου

Τα "εργαλεία" στα οποία προσβλέπει είναι οι σημερινές εισπράξεις από ΕΝΦΙΑ -ΦΠΑ και τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων του δημόσιου τομέα, τα οποία μπορούν  να χρησιμοποιηθούν μέσω repos. Ομως αυτά απλώς θα αμβλύνουν το πρόβλημα. Η λύση βρίσκεται στα χέρια της ΕΚΤ: Αν δώσει δώσει το πράσινο φως για αύξηση ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, ο σκόπελος του Μαρτίου θα ξεπερασθεί.

Παράλληλα λοιπόν με τις κινήσεις που γίνονται στο εσωτερικό για  τη συγκέντρωση εσόδων, τη μεταφορά διαθεσίμων και την μετάθεση πληρωμών προς προμηθευτές του Δημοσίου, εντείνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με Ευρωπαίους αξιωμτούχους, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις προς την πλευρά της ΕΚΤ για να συναινέσει σε αναπροσαρμογή του πλαφόν εντόκων γραμματίων.

Ο στόχος των επιπλέον 10 δισ. ευρώ - και εν συνεχεία 5 δισ. - έχει εγκαταλειφθεί. Τώρα ζητείται αναπροσαρμογή της τάξης των 2 δισ. ευρώ, που θα έλυνε προσωρινά το πρόβλημα, δίνοντας στο Δημόσιο τη δυνατότητα να καλύψει τις υποχρεώσεις του Μαρτίου.

Σε εκκρεμότητα παραμένει και το ελληνικό αίτημα να συμψηφισθούν με οφειλές προς το ΔΝΤ τα 1,9 δισ. ευρώ που πρέπει να αποδώσει η ΕΚΤ στην Ελλάδα, ποσό που αντιστοιχεί στα κέρδη της κεντρικής τράπεζας από ελληνικά ομόλογα.

Ομως οι πιθανότητες να δίνει αποδεκτό είναι μάλλον μηδαμινές. Το Eurogroup  το αντιπαρήλθε στη συμφωνία για 4μηνη παράταση του προγράμματος και η ΕΚΤ δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει αυτή την εκταμίευση χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η αξιιολόγηση από την πρώην τρόικα.

Κλίμα και σεναριολογία


Προς το παρόν για την κυβέρνηση  μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κλίμα αβεβαιότητας που δημιουργείται σταδιακά, καθώς ανακυκλώνεται η"φιλολογία" περί χρηματοδοτικού κενού και αρχίζουν να κυκλοφορούν καταστροφολογικά  σενάρια περί χρεοκοπίας, πιστωτικού γεγονότος, αναγκαστικού εσωτερικού δανεισμού.

Πέραν των άλλων έμμεσων επιτπώσεν στην οικονομία και στα δημοσιονομικά, οι ανησυχίες αυτές  εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν πάλι  εκροές καταθέσεων, οι οποίες είχαν ανακοπέι μετά τη συμφωνία στο Eurogroup.

Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο και το Μέγαρο Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερη σημασία στον επικοινωνιακό χειρισμό του θέματος, εκτιμώντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες  είναι πολύ σημαντικό να αποτραπεί η δημιουργία κίματος έντονης ανησυχίας και μικροπανικού. Πρώτο μέλημα να εδραιωθεί η πεποίθηση ότι  δεν οδηγούμαστε σε αδιέξοδο και ότι δεν υπάρχει πιθανότητα  καθυστέρησης στην καταβολή μισθών και συντάξεων.

Προσπαθούν λοιπόν να δώσουν μηνύματα αισιοδοξίας και να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη, τονίζοντας ότι  «έχουμε χρόνο και λύσεις θα βρεθούν».

 

 

 

sofokleousin

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα