Βαρουφάκης: Οι Ευρωπαίοι ήθελαν τις ασάφειες στη συμφωνία

Μεγάλη επιτυχία χαρακτήρισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μέσω της τηλεοπτικής του συνέντευξης στον ΑΝΤ1.

Ο κ. Βαρουφάκης παραδέχθηκε ότι η συμφωνία είναι γεμάτη με ασάφειες, δηλώνοντας περήφανος για τις "δημιουργικές ασάφειες" της συμφωνίας. Όπως είπε, και οι Ευρωπαίοι ήθελαν ασάφειες, για να περάσουν τη συμφωνία από τα κοινοβούλιά τους.

Στο ερώτημα τι σημαίνει δημιουργική ασάφεια απάντησε: «Θα αναφερθώ σε μία συγκεκριμένη συζήτηση, δεν θα σου πω με ποιον, αλλά είναι στις Βρυξέλλες. Μου είπε: “καταλαβαίνουμε το οικονομικό σκεπτικό που μας παρουσιάζεις ότι δεν μπορείς να έχεις 4,5% πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα 10 χρόνια γιατί αυτό ουσιαστικά θα καταστρέψει τον ιδιωτικό τομέα. Συμφωνούμε, αλλά ξέρεις κάτι αν είναι να το περάσουμε τώρα και μετά να πάει στα κοινοβούλια εάν βάλουμε ένα νούμερο εκεί μέσα ή απλά αν πούμε ότι καταργείται η προηγούμενή σας δέσμευση απλά δεν θα περάσει”. Και προτείνει να χρησιμοποιήσουμε έναν ασαφή επιθετικό προσδιορισμό. Εκείνοι μου το ζήτησαν. Δεν δουλεύουμε κανέναν, εκείνοι μου το ζήτησαν για να το περάσουν από τη βουλή τους ότι είναι καλύτερα να το αφήσουμε φλου».

Ο Γ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά, τις παραμεθόριες περιοχές, τα τρόφιμα, τα βιβλία και τα έντυπα και ξεκαθάρισε: «Θα ψάξω να βρω κάποιον φορολογικό συντελεστή σε ένα άνευ σημασίας αγαθό για να δείξουμε καλή θέληση. Αυτό είναι δέσμευση».

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν θα αναφερθεί ποτέ σε νούμερο, σε ποσοτικό στόχο, αν δεν μπορεί να το πετύχει. Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης διαβεβαίωσε ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ σε νησιά, φάρμακα, παραμεθόριες περιοχές, τρόφιμα, βιβλία και έντυπα, τονίζοντας ότι θα ψάξει να βρει κάποιον φορολογικό συντελεστή σε ένα άνευ σημασίας αγαθό.

Βαρουφάκης: Ο,τι αλλαγές γίνονται είναι προς το καλύτερο

«Ο,τι αλλαγές γίνονται είναι προς το καλύτερο», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προαναγγέλλοντας και νέες.

«Θα κάνουμε και άλλες μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι οποίες θα είναι ακόμα πιο θετικές. Από την άλλη μεριά, ξέρεις, δεν θέλουμε να κάνουμε τον φορολογούμενο ο οποίος κατέβαλε τους φόρους έγκαιρα να νιώθει ότι είναι ανόητος και να νιώθει ότι τον πιάσαν κορόιδο. Αυτό είναι απαραίτητο. Είναι απαραίτητο από τη μία μεριά να λύσουμε το πρόβλημα αυτών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, που έχουν κάποια ποσά να τα δώσουν, αλλά δεν έχουν όλα τα πόσα και θα πρέπει να επιβραβεύσουμε τον καλοπληρωτή. Αυτό το σχέδιο μέσα στο Σαββατοκύριακο θα το έχουμε τελειώσει και πολύ σύντομα θα το καταθέσουμε».

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, είναι πρόγραμμα τετραετίας, σημείωσε όμως ότι τα μέτρα ανακούφισης πρέπει να ληφθούν άμεσα. Υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί ότι η χώρα δεν θα επιστρέψει ξανά στην αναξιοπρέπεια των ελλειμμάτων και πως συμφωνεί ότι θα πρέπει να υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα.

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία με το Eurogroup καταγράφει τα κεφάλαια των μεταρρυθμίσεων που θα γίνουν, ενώ σημείωσε πως «η συμφωνία αποτελεί το "φύλλο συκής" για να τελειώσει το μνημόνιο». Ανέφερε πως οι εταίροι δεν μπορούσαν να δεχθούν αυτό που έλεγε η κυβέρνηση: «χτυπήστε μας, βασανίστε μας, δεν θα το υλοποιήσουμε».


Υπογράμμισε πως, η συμφωνία δεν είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και τόνισε πως με βάση τη συμφωνία, η κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να λογοδοτεί στους θεσμούς για μέτρα που φέρνουν έσοδα. Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι η χώρα δεν θα φύγει από το ευρώ και πως οι πολίτες δεν το επιθυμούν, ούτε το ζητούν.

 

Τα χαρτιά του αναφορικά με τη δέσμευση της κυβέρνησης προς τους θεσμούς για αύξηση στον ΦΠΑ, άνοιξε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη που προβλήθηκε σήμερα στο Πρωινό ΑΝΤ1.


Ο Βαρουγάκης για το ΦΠΑ


Ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας  δεσμεύεται ότι από αυτήν την παρέμβαση δεν απειλούνται βασικά αγαθά και υπηρεσίες καθώς επίσης ειδικά καθεστώτα όπως τα νησιά.

«Να κάνουμε μια ξεκάθαρη συζήτηση επ’αυτού: Δεν θα αυξηθεί στα νησιά. Δεν θα αυξηθεί στα φάρμακα. Δεν θα αυξηθεί στις παραμεθόριες περιοχές. Δεν θα αυξηθεί στα τρόφιμα. Δεν θα αυξηθεί στα βιβλία και στα έντυπα», διαμηνύει ο υπουργός Οικονομικών. Επειδή είχε ξεχάσει να αναφέρει τον τουρισμό ο παρουσιαστής της εκπομπής προσέθεσε ότι στο όχι συμπεριλαμβάνεται και ο ΦΠΑ στα τουριστικά καταλύματα. Σε ερώτηση για το πού θα αυξηθεί, ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει ότι «θα ψάξω να βρω έναν φορολογικό συντελεστή σε ένα άνευ σημασίας αγαθό για να δείξουμε καλή θέληση».

 


 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα