Ανησυχία στο Μαξίμου για το χρηματοδοτικό κενό

Στο κόκκινο βρίσκονται οι ταμειακές ανάγκες της χώρας και προκαλούν «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση, η οποία αναζητά τρόπους προκειμένου να εισρεύσει άμεσα ρευστό στα δημόσια ταμεία. Στόχος είναι να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τους επόμενους 4 μήνες προκειμένου να πληρωθούν μισθοί, συντάξεις, τόκοι και ομόλογα που λήγουν.

Για το θέμα ρωτήθηκε ο Γ.Βαρουφάκης σε συνέντευξη στο Bloomberg. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μπορούσε να δώσει τα 2 δισ. ευρώ -που οφείλει στην Ελλάδα από τα κέρδη που είχε από ελληνικά ομόλογα- ως μερική αποπληρωμή στο ΔΝΤ. «Σας δίνω ένα παράδειγμα, τίποτε δεν έχει αποφασισθεί. Αυτό είναι ένα ποσό που μας οφείλεται. Είναι δικά μας χρήματα» τόνισε ο Γ.Βαρουφάκης.

«Είμαι αρκετά βέβαιος ότι δεν θα έχουμε ταμειακό πρόβλημα, επειδή προσπαθήσαμε πολύ σκληρά στις μακρές συζητήσεις με τους εταίρους μας, τους θεσμούς να φθάσουμε σε αυτό το στάδιο. Δυσκολεύομαι να φανταστώ ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα μας αφήσουν να σκοντάψουμε σε ένα σχετικά μικρό ταμειακό πρόβλημα» εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη που σημείωσε ότι: «Αν δεν έχουμε μαζέψει το 1,4 δισ. ευρώ και έχουμε μαζέψει 0,8 δισ. ευρώ θα ζητήσουμε παράταση δύο μηνών. Δεν κατάλαβα. Που είναι η δυσκολία δηλαδή; Δεν χρειάζεται διαπραγμάτευση. Δεν θα γίνει πιστωτικό γεγονός. Δεν τους συμφέρει ούτε αυτούς ούτε εμάς».

Η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τους επόμενους 4 μήνες επιπλέον κεφάλαια ύψους 6,8 δισ. ευρώ προκειμένου να καλύψει το χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό κενό. Μόνο για τον μήνα Μάρτιο το ελληνικό δημόσιο οφείλει να αποπληρώσει 1,4 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ και ακόμη 1,1 δισ. ευρώ για τόκους και άλλα ομόλογα.

Το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου λήγουν ομόλογα ύψους 4,3 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι πρόσθετες ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου φτάνουν τα 4 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο και το ποσό αυτό προκύπτει από την διαφορά μεταξύ των προβλεπόμενων δαπανών για μισθούς και συντάξεις και των εσόδων που προβλέπονται από τα φορολογικά έσοδα.

Την ίδια στιγμή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ.Στουρνάρας ζήτησε να κλείσει το συντομότερο δυνατό η διαπραγμάτευση προκειμένου να αρθεί η αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία.

«Τα τελευταία χρόνια διανύσαμε ένα δύσβατο δρόμο με υψηλό κόστος για όλη την ελληνική κοινωνία. Αν αντιμετωπίσουμε τις σχετικά περιορισμένες εκκρεμότητες προκειμένου να κλείσει η πρώτη φάση της προσπάθειας που άρχισε το 2010 και να μπορέσουμε να μπούμε σε μια νέα φάση, τότε οι αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας θα ενισχυθούν σημαντικά» είπε ο Γ.Στουρνάρας.

Παράλληλα σημείωσε ότι «προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και να υλοποιήσουμε το συντομότερο δυνατόν την πρόσφατα συναφθείσα συμφωνία», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα