Eurogroup: Τετράμηνη παράταση, oι όροι για την συμφωνία - γέφυρα

Τετράμηνη παράταση, κατάλογο μεταρρυθμίσεων, αναθεώρηση του προϋπολογισμού, «όχι» σε μονομερείς ενέργειες και υπό διαπραγμάτευση το πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτά προβλέπει, μεταξύ άλλων, η συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα.

 

Παράλληλα επιστρέφουν 10,9 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στον EFSF διότι το Eurogroup αποφάσισε να παραμείνουν για την αναχρηματοδότηση των τραπεζών και όχι για τη χρηματοδότηση του κράτους.

 

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε ότι έγινε "το πρώτο βήμα στη διαδικασία οικοδόμησης εμπιστοσύνης" και πως "φτάσαμε σε συμφωνία για ένα κείμενο όπου υπάρχουν γενικές λεπτομέρειες της συμφωνίας".

Θα γεφυρώσουμε το χρόνο για να υπάρξουν διαδικασίες των ελληνικών αρχών και του Eurogroup για το τι θα γίνει μετά το πρόγραμμα.

Αν ολοκληρωθούν επιτυχώς οι συνομιλίες θα εκταμιευτούν τα χρήματα της τελευταίας δόσης.

Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από μονομερείς ενέργειες που θα βλάψουν τη διαδικασία.

Δεσμεύθηκαν να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους, το δημοσιονομικό πλεόνασμα- θα λάβουν υπόψιν τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν- και το χρέος.

Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν έναν κατάλογο μεταρρυθμίσεων, που θα είναι έτοιμος και θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα.

Οι θεσμοί θα γνωμοδοτήσουν για τη λίστα και θα συνεχίσουμε τη διαδικασία της αξιολόγησης.

Χρειάζεται σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα. Το τετράμηνο αποφασίστηκε γιατί υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει και να γίνει γρήγορα.

Αν μία χώρα ζητεί τη βοήθεια άλλων χωρών, πρέπει να φτάσουμε σε μία ομόφωνη απόφαση. Κάθε πρόγραμμα έχει να κάνει με χρήματα και όρους. Δεν μπορεί κάποιος να ζητεί στήριξη και να επιβάλει τους δικούς του όρους.

Υπήρξε απόλυτη συμφωνία επί της έκβασης αυτής της συνάντησης. Υπήρξε μία συζήτηση για το τι θα γίνει από τη Δευτέρα κι έτσι φτάσαμε σε ένα τελικό συμπέρασμα.

Οι πόροι της ευρωζώνης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα παραμείνουν διαθέσιμοι για αυτό το λόγο,ωστόσο τα 11 δισ. ευρώ θα διακρατούνται πλέον από το EFSF και θα δίνονται μόνο μετά από εντολή της ΕΚΤ.

 

Το χρονοδιάγραμμα

 

Μέχρι την Δευτέρα η Αθήνα θα πρέπει να έχει παρουσιάσει τον κατάλογο με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να λάβει το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες. Την Τρίτη θα αποφασίσουν οι ευρωπαΪκοί θεσμοί εάν οι μεταρρυθμίσεις είναι αρκετές και στη συνέχεια αναμένεται να εγκριθεί από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια η απόφαση για την συμφωνία-«γέφυρα».

 

Τον Απρίλιο θα καταρτιστεί η τελική λίστα για το πώς θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και μετά από τέσσερις μήνες θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, προκειμένου να εγκριθούν τα κεφάλαια για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

 

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Eurogroup για την Ελλάδα:

 

«Το Eurogroup επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που ανέλαβε η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, έχουμε, από κοινού με τα θεσμικά όργανα, ξεκινήσει εντατικό και εποικοδομητικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές και σήμερα φτάσαμε σε κοινό τόπο.

 

Το Eurogroup σημειώνει, στο πλαίσιο της υφιστάμενης συμφωνίας, το αίτημα από τις ελληνικές αρχές για μία παράταση της Master Financial Assistance Facility Agreement (MFFA), η οποία υποστηρίζεται από μία σειρά δεσμεύσεων. Ο σκοπός της επέκτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης με τις συνθήκες στην τρέχουσα συμφωνία, κάνοντας την καλύτερη δυνατή χρήση της δεδομένης ευελιξίας, η οποία θα εξεταστεί από κοινού με τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς. Αυτή η επέκταση θα γεφυρώσει επίσης τον χρόνο για συζητήσεις για μία πιθανή επόμενη (follow-up) συμφωνία μεταξύ του Eurogroup, των θεσμών και της Ελλάδας.

 

Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν μία πρώτη λίστα με μεταρρυθμίσεις, με βάση την τρέχουσα συμφωνία, έως το τέλος της Δευτέρας 23 Φεβρουαρίου. Οι θεσμοί θα παρέχουν μία πρώτη άποψη για το εάν αυτή είναι ικανοποιητικά κατανοητή για να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο έναρξης για μία επιτυχή κατάληξη της αξιολόγησης. Η λίστα θα συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω και εν συνεχεία θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς έως το τέλος του Απριλίου.

 

Μόνο η έγκριση των συμπερασμάτων της αξιολόγησης για την διευρυμένη συμφωνία από τους θεσμούς θα επιτρέψει με τη σειρά της την οποία εκταμίευση της δόσης του τρέχοντος προγράμματος του EFSF και την μεταβίβαση των SMP κερδών του 2014. Και τα δύο, υπόκεινται και πάλι σε έγκριση από το Eurogroup.

 

Εν όψει της αξιολόγησης των θεσμών το Eurogroup συμφωνεί ότι τα κεφάλαια, έως τώρα διαθέσιμα στο «μαξιλάρι» (buffer) του ΤΧΣ, θα πρέπει να κρατηθούν από τον EFSF, άνευ δικαιωμάτων τρίτων για τη διάρκεια της επέκτασης της MFFA. Τα κεφάλαια συνεχίζουν να είναι διαθέσιμα κατά τη διάρκεια της επέκτασης της MMFA και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα έξοδα εξυγίανσης. Θα διατεθούν μόνο κατόπιν αιτήματος από την EKT/SSM.

 

Υπό αυτό το πρίσμα, χαιρετίζουμε την δέσμευση των ελληνικών αρχών να εργαστούν από κοινού σε στενή συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς και εταίρους. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζουμε την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Επίσης συμφωνήσαμε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίζει να έχει τον ρόλο του.

 

Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους σε ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο να βελτιώσει τις προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης, να διασφαλίσει την σταθερότητα και την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού κλάδου και την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

 

Οι αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν τις εδώ και καιρό εκπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουν την διαφθορά και την φοροδιαφυγή, και να βελτιώσουν την αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να κάνουν την καλύτερη χρήση της συνεχιζόμενης πρόβλεψης για τεχνική βοήθεια.

 

Οι ελληνικές αρχές επαναδιατυπώνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους για την τήρηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς όλους τους πιστωτές τους στο ακέραιο και εγκαίρως.

 

Οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης δεσμευτεί να διασφαλίσουν τα κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα ή έσοδα χρηματοδότησης τα οποία απαιτούνται για την εγγύηση της βιωσιμότητας του χρέους σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012. Οι θεσμοί θα πρέπει να συνυπολογίσουν τις οικονομικές συνθήκες του 2015, για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015.

 

Υπό το πρίσμα αυτών των δεσμεύσεων, χαιρετίζουμε ότι σε αρκετούς τομείς, οι προτεραιότητες των ελληνικών αρχών μπορούν να συμβάλουν σε μια ενίσχυση και καλύτερη εφαρμογή της ισχύουσας συμφωνίας. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από οποιαδήποτε επαναφορά μέτρων και μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη ή την χρηματοοικονομική σταθερότητα, όπως αξιολογείται από τους θεσμούς.

 

Βάσει του αιτήματος, των δεσμεύσεων από τις ελληνικές αρχές, των συμβουλών των θεσμών, και της σημερινής συμφωνίας, θα ξεκινήσουμε τις εθνικές διαδικασίες με στόχο να καταλήξουμε σε μια τελική απόφαση για την παράταση του τρέχοντος EFSF Master Financial Assistance Facility Agreement μέχρι τέσσερις μήνες από το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF. Επίσης καλούμε τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να ξεκινήσουν εκ νέου και αμέσως τη δουλειά που θα επιτρέπει την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

 

Παραμένουμε δεσμευμένοι να παρέχουμε επαρκή στήριξη στην Ελλάδα μέχρι να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στην αγορά όσο η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις της εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα