ΕΚΤ: Απέρριψε ελληνικό αίτημα για επιπλέον έντοκα 4,5 δισ.

Στα χνάρια των γερμανικών και άλλων ευρωπαϊκών πιέσεων και αρνήσεων για όλες τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο από τη λιτότητα και στροφή προς την ανάπτυξη, κινείται και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΚΤ, στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, έριξε άλλη μια "βόμβα» στην Ελλάδα, απορρίπτοντας  το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για διεύρυνση του ορίου κατοχής εντόκων γραμματίων από τις εγχώριες τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dow Jones η ελληνική πλευρά ζητούσε επέκταση του ορίου κατοχής ομολόγων από τα 15 στα 19,5 δισ. Ευρώ, δηλαδή ποσό 4,5 δισ. Ευρώ.

Το αίτημα αποτελεί το θεμέλιο λίθο για τη συμφωνία – γέφυρα που έχει προτείνει η νέα ελληνική κυβέρνηση καθώς εξασφαλίζει την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών για το διάστημα που θα κρατήσει η διαπραγμάτευση.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη έντοκα γραμμάτια ελληνικού δημοσίου ύψους 15 δισ. ευρώ, έχοντας πιάσει «ταβάνι» σε σχέση με το πλαφόν που επιτρέπει η ΕΚΤ.

Πρόσφατα, ο Μηχανισμός Ενιαίας Εποπτείας Τραπεζών έστειλε επιστολή στις ελληνικές τράπεζες, με την οποία τους συστήνει να αποφεύγουν υπερβολικές τοποθετήσεις σε μη άμεσα ρευστοποιήσιμους τίτλους.

enikonomia

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα