Με τον Γιούνκερ δεν υπάρχει Grexit

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον Πρόεδρο Jean-Claude Juncker είναι αποφασισμένη να κρατήσει την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τον Juncker δεν υπάρχει "Grexit" διαρρέεται από το περιβάλλον του, γράφει η FAZ, στο βασικό της άρθρο. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ήταν πράγματι «ταραγμένοι»  από τις προκλήσεις από την Αθήνα.

Σύμφωνα με κύκλους του Γιούνκερ, η «φρικτή ρητορική των Αθηνών» δεν σημαίνει ότι ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν είναι πρόθυμος να διεξάγει εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις για ένα νέο πακέτο βοήθειας το οποίο θα συνοδεύεται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Αλλά ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι απολύτως πρόθυμος για εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία βοήθειας με  διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Τετάρτη, όταν ο Juncker δει το νέο πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες. Η Επιτροπή έχει ακόμη αναπτύξει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να παράσχει στην Ελλάδα μέχρι το καλοκαίρι χρήματα, αναφέρει το κείμενο.

Ο Γιούνκερ δεν θεωρεί αβάσιμη την κριτική που έχει ασκήσει η Αθήνα στην τρόικα, ούτε αδικαιολόγητη τη θέση της πως δεν θέλει να διαπραγματευτεί με τους εκπροσώπους των δανειστών, σχολιάζει η ιστοσελίδα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung στο βασικό της θέμα με τίτλο "Η επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας συνεχίζεται".

"Στις Βρυξέλλες, η τρόικα αντιμετωπίζεται εδώ και καιρό με πολλές επιφυλάξεις. Ουσιαστικά, θεωρείται ως ένα αντιδημοκρατικό μόρφωμα", τονίζεται χαρακτηριστικά στο άρθρο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται ήδη ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη χρηματοδότηση των αναγκών της Ελλάδας μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση και τους δανειστές να φτάσουν σε μια νέα, κοινά αποδεκτή συμφωνία.

Τέλος, κύκλοι της καγκελαρίας εκφράζουν έκπληκτοι από το γεγονόε ότι Ευρωπαίοι πολιτικοί, επισκέπτονται την Αθήνα. Συνήθως είναι οι νέοι πρωθυπουργοί αυτοί που επισκέπτονται τις Βρυξέλλες.

sofokleousin

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα