Επιθέσεις μέσω χρηματιστηρίου, με μηνύματα για τις ιδιωτικοποιήσεις

"Εργαλείο" άσκησης πιέσεων στη νέα κυβέρνηση γίνεται η χρηματιστηριακή αγορά, καθώς η δραματική υποχώρηση των τιμών προκαλεί  νέο κύμα ανησυχιών για τις εξελίξεις στα μέτωπα του χρέους, των τραπεζών και της οικονομίας, λειτουργώντας ως "μήνυμα" ότι τα ξένα funds και η επενδυτική κοινότητα προεξοφλούν "τα χειρότερα" για την Ελλάδα. Οι πιέσεις προέρχονται κυρίως από επιχειρηματικά-επενδυτικά συμφέροντα που είχαν ποντάρει στην προοπτική ιδιωτικοποίσης συστημικών τραπεζών και μεγάλων εταιριών του δημόσιου τομέα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μία αναμενόμενη "μάχη των αγορών με την αριστερή κυβέρνηση", που θα συνεχισθεί  με αυξομειούμενη ένταση, σε πολλά μέτωπα και με διάφορες μορφές.

Προς το παρόν εστιάζεται στα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων που "παγώνουν" (ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ)  και του ελέγχου των τραπεζών, οι οποίες κατ' ουσία είναι "κρατικές", αλλα διοικούνται από τη μειοψηφία ιδιωτών μετόχων.

Η πρωτοφανής κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών (-26,7% χθες, -41,8% στο τριήμερο), είναι μιά "προειδοποίηση" προς την κυβέρνηση, που φέρεται προτιθέμενη να αλλάξει διοικήσεις, τοποθετώντας πρόσωπα της επιλογής της στις διοικήσεις των μεγαλύτερων τραπεζών.

Μήνυμα το οποίο θα αναγκασθεί να λάβει υπόψη η νέα κυβέρνηση, αποτελεί και η πρωτοφανής απαξίωση των μετοχών μεγάλων εταιριών του δημόσιου τομέα, μετά τις δηλώσεις αρμοδίων υπουργών ότι εγκαταλείπονται τα σχέδια ιδιωτικοποίησης τους.

Με ενδιαφέρον αναμένεται τώρα η αντίδραση από κυβερνητικής πλευράς - αν μάλιστα συνεχισθούν οι "επιθέσεις" των funds, με μαζικές ρευστοποιήσεις και περαιτέρω μεγάλη πτώση των τιμών.

Η χθεσινή "πυροσβεστική" παρέμβαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και οι σχετικές δηλώσεις του,  δείχνουν ότι   το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο ανέμενε αυτή την "επίθεση" των αγορών και δεν έχει θορυβηθεί, ούτε πρόκειται να ανακρούσει πρύμναν.

Τραπεζικοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στις στρατηγικές επιλογές της  και στις προεκλογικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, χαμηλώνοντας μόνον τους τόνους της ρητορικής της στα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων και των τραπεζών.

Του Χ. ΝΙΑΚΑ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα