Βαρουφάκης: Είμαστε υπέρ του λιτού βίου, ανάπτυξη δεν σημαίνει πόρσε

Ο υπουργός Γ.Βαρουφάκης στην τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου οικονομικών, ευχαρίστησε τον κ.Χαρδούβελη και την απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου, τονίζοντας τη σημασία της διαφύλαξης του πολιτικού πολιτισμού. "Αναλαμβάνουμε να γυρίσουμε σελίδα. Για την ακρίβεια σκοπεύουμε να γυρίσουμε ... τρεις σελίδες" - είπε ο κ.Βαρουφάκης. "Σήμερα τελειώνει η άρνηση του προβλήματος κι ευελπιστούμε ότι αρχίζει η επίλυσή του".

Ο κ.Βαρουφάκης αναφέρθηκε στη λιτότητα, εξηγώντας ότι "είμαστε υπέρ του λιτού βίου. Ανάπτυξη δε σημαίνει να έχουμε τόσες Πόρσε Καγιέν στους στενούς δρόμους".

Η πρώτη σελίδα είναι ως προς τη λογική αντιμετώπισης της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης. Γεννήθηκε ένα τοξικό λάθος – Η Ελλάδα ζήτησε και πήρε το μεγαλύτερο δάνειο υπό τον όρο της συρρίκνωσης των εισοδημάτων – έχει κοστίσει σε ανθρώπινες ζωές, στους εταίρους στην Ευρώπη

Η δεύτερη σελίδα αφορά στον τρόπο που κατανοούμε τον όρο λιτότητα. Είμαστε υπέρ του λιτού βίου, ανάπτυξη δεν σημαίνει να έχουμε πόρσε στους δρόμους, όπως είπε ο φίλος μου Αλ. Παπαδόπουλος.

Οι Έλληνες δημιουργούσαν όταν ζούσαν λιτά, όταν ήταν περήφανοι που διέθεταν τα χρήματά τους για τις σπουδές των παιδιών τους. Είναι άλλο ο λιτός βίος και άλλο αυτό που εμείς αποκαλούμε πυραμιδική λιτότητα.

Η πυραμιδική λιτότητα από τη μία πετσοκόβει τους αδύναμους και από την άλλη ενισχύει του δυνατούς. Ο λιτός βίος θα συνδυαστεί με την αποκατάστασης της αλληλεγγύης.

Και αυτό θα ξεκινήσει από το ίδιο το υπουργείο και την λειτουργία του.

Αμεση εξοικονόμηση φόρων με θεαματική μείωση των εξόδων του υπουργείου – για την επαναπρόσληψη των καθαριστριών. Θα αξιοποιήσουμε θα αναδείξουμε το υπηρεσιακό προσωπικό του υπουργείου μας.

Ο τρίτος πόλος παρέμβασης του κ.Βαρουφάκη αφορά στη λειτουργία του Υπουργείου, προς την κατεύθυνση της ανάδειξης του υπηρεσιακού προσωπικού του υπουργείου. "Δε θα φέρουμε ούτε κομματικό ούτε άλλου είδους στρατό" - είπε ο ίδιος.

"Οσον αφορά στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης δεν θα υπάρξει καμία μονομαχία, δεν θα υπάρξουν απειλές, δεν θα υπάρξει θέμα ποιος θα υποχωρήσει πρώτος".

Όπως είπε ο υπουργός, ο Γ.Ντάισελμπλουμ θα έρθει στην Αθήνα την Παρασκευή προκειμένου να συνομιλήσει με τον πρωθυπυργό, πριν ξεκινήσει μια μακρά συνεργασία με το Γ.Βαρουφάκη. "Αρέσκονται σε αφηγήματα τύπου φαρ ουέστ" - είπε ο κ.Βαρουφάκης, εκφράζοντας την κατανόησή του για την απήχηση τέτοιων δημοσιευμάτων. Όπως είπε ο κ.Βαρουφάκης, με τον Γ.Ντάισελμπλουμ συμφώνησαν να αποδομήσουν "τέτοιου είδους αφηγήματα, επειδή είναι εκτός πραγματικότητας και δημιουργούν ανασφάλεια άνευ λόγου. Δεν τίθεται θέμα ποιος θα υποχωρήσει πρώτος - Ελλάδα ή Βρυξέλες" - τόνισε ο υπουργός.

"Είμαστε αισιόδοξοι ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, μαζί με τους εταίρους μας", είπε ο κ.Βαρουφάκης "βλέποντας" θετική διάθεση από τους Ευρωπαίους εταίρους. "Ακόμη κι εκείνοι που δεν ήθελαν ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση "βλέπουν" την ευκαιρία για μια νέα αρχή για την Ευρώπη ολόκληρη" - είπε και κλείνοντας τη σύντομη ομιλία του τονίζοντας ότι "το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια, δε θα έχει όμως συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση των τελευταίων ετών"!

Ευχαριστώντας τους συνεργάτες τους και εκτιμώντας ότι είχαν μια επιτυχημένη χρονιά, ο Γκίκας Χαρδούβελης από την πλευρά τοτ, παρέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, στο Γ.Βαρουφάκη. Ο κ.Χαρδούβελης προχώρησε σε ένα σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων του, κατά τους τελευταίους 7 μήνες αναλύοντας τις δράσεις του για την καταπολέμηση της κρίσης. "0,7% ο τελικός ρυθμός ανάπτυξης που θα δούμε" είπε ο κ.Χαρδούβελης, υπογραμμίζοντας ότι "οι εκλογές μας πέτυχαν τη στιγμή που  η οικονομία ετοιμαζόταν να απογειωθεί"! "Το θέμα της κρίσης δεν επιλύεται από τη μία μέρα στην άλλη, το 2014 επιτέλους σταθεροποιήθηκε η οικονομία", πρόσθεσε, αν και προειδοποίησε: "Υπάρχουν περιορισμοί, δεν υπάρχει πολυτέλεια να τρενάρουμε τη διαπραγμάτευση μέχρι Ιούνιο - Ιούλιο". "Δεν έχουμε την πολυτέλεια να πάμε σε διαπραγματεύσεις μέχρι τον Ιούλιο. Το Μάρτιο έχουμε ανάγκες. Από τα 7,2 δισ. της δόσης το 1,9 δισ. ευρώ δεν είναι δάνειο. Μας τα επιστρέφουν από τα κέρδη που είχαν από την αγορά ομολόγων. Δεν πρέπει να τα αφήσουμε στο τραπέζι" σημείωσε.

"Το άγχος που είχα θα το μεταφέρω στο νέο υπουργό" - είπε ο απερχόμενος υπουργός χαριτολογώντας, ενώ ευχήθηκε να πετύχει η κυβέρνηση. "Το θέλει όλος ο κόσμος, το θέλουμε κι εμείς ως απερχόμενοι. Μπορεί να μας απορροφούν οι διαφορές μας εντός της Ελλάδας, αλλά οι ξένοι δε βλέπουν ούτε κόκκινο, ούτε γαλάζιο. Βλέπουν Έλληνα!" - πρόσθεσε ο κ.Χαρδούβελης.

Οι ρόλοι των νέων προσώπων στο υπουργείο Οικονομικών

Ξεκαθαρίστηκαν οι ρόλοι των νέων προσώπων στο υπουργείο Οικονομικών. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα στις 14.00, θα είναι ο βασικός υπεύθυνος για τη διαπραγμάτευση με τους θεσμικούς εταίρους της χώρας (ΕΕ και ΔΝΤ) υπό την εποπτεία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη και συνεπικουρούμενος από αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο επί των Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η αναπληρώτρια Υπουργός κυρία Νάντια Βαλαβάνη αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των εσόδων (και όχι το ΓΛΚ όπως είχε διαφανεί αρχικά) με έμφαση στο λαθρεμπόριο, στις offshore και στις «λίστες» φοροδιαφυγής.

Ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Δημήτρης Μάρδας θα παραλάβει στις 15.30 από τον αναπληρωτή Υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα τα καθήκοντά του στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Συνολικά το νέο οικονομικό επιτελείο θα παραλάβει σήμερα στις 14.00 από τον απερχόμενο Υπουργό κ. Γκίκα Χαρδούβελη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα