Βαρουφάκης: Αποφασισμένοι να μείνουμε στο ευρώ

Σε μία από τις πρώτες του συνεντεύξεις ως ο νέος υπουργός Οικονομικών, ο Γιάννης Βαρουφάκης μίλησε στο CNN & CNBC, ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα είναι αποφασισμένη να μείνει στο ευρώ‏.

Σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο έχει αντιμετωπιστεί η κρίση στην ΕΕ, είπε ότι «όλοι είναι χαμένοι από το 2010» και εξήγησε ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα θα ζητήσει να συνδεθεί η αποπληρωμή του χρέους με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της χώρας».

Παράλληλα, θα συζητήσει με του Ευρωπαίους εταίρους το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων προκειμένου η Ελλάδα να μην ξαναβρεθεί στην κατάσταση που βρέθηκε το 2009 και το 2010.

Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι ανάλογη με τις κρίσεις στην Αργεντινή ή στο Μεξικό καθώς η χώρα μας είναι στο ευρώ και ουσιαστικά δεν μπορεί να ακολουθήσει δική της νομισματική πολιτική.

Τέλος τόνισε ιδιαίτερα ότι «δεν θα υπάρξει κούρεμα για τους ιδιώτες δανειστές» αλλά στόχος είναι να πειστούν οι θεσμικοί επενδυτές να συμμετάσχουν σε αναδιάρθρωση του χρέους.

«Πρέπει να μπει τέλος στο φαύλο κύκλο των δανείων»

Βασική επιδιώξει της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι «να μπει τέλος στο φαύλο κύκλο» των πακέτων διάσωσης και των δανείων δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στο CNBC.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να βάλουν στο «τραπέζι την ολοκληρωμένη πρόταση τους για τον τερματισμό της ατελείωτης κρίσης στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Τόνισε πως η Ελλάδα έχει βρεθεί σε μια δύσκολη κατάσταση όπου της έχει ζητηθεί να δανείζεται χρήματα για να αποπληρώνει χρέη για τα οποία είχε ήδη δανειστεί. Είναι ανάγκη «να βρεθεί κοινός τόπος για τους Ευρωπαίους» κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

enikos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα