ΣΥΡΙΖΑ: Συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό τα κύρια μέτωπα

Μάχη με το χρόνο, το συνταξιοδοτικό, την ρευστότητα και τις αγορές ξεκινά από σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό είναι από τα κύρια μέτωπα που θα πρέπει ταχέως να επιλύσει. Τα δείγματα γραφής πρέπει να δοθούν γρήγορα και χωρίς λάθη, προκειμένου να αποφευχθεί το ατύχημα που όλοι απεύχονται.

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό πρέπει να ληφθούν ουσιαστικές αποφάσεις μακροπρόθεσμου ορίζοντα που αφορούν στο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, ήτοι βασική – αναλογική σύμφωνα με το νόμο 3863/10. Επίσης και αποφάσεις για την ενοποίηση των ταμείων και των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης.

Τα ταμειακά ελλείμματα φτάνουν τα 1,8 δισεκ. ευρώ για το 2015, αποτελώντας μέχρι στιγμής γρίφο στην καταβολή των συντάξεων και στην κάλυψη των υποχρεώσεων των ταμείων. Αν, δε συνυπολογιστούν οι εκατοντάδες συντάξεις που εκκρεμούν το χρηματοδοτικό κενό των ταμείων μεγαλώνει ακόμα περισσότερο.

Ρόλος των ιδιωτικών ασφαλιστικών και των pension funds κομβικός

Κλειδί στο σταυρόλεξο, οι ασφαλιστικές και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, ωστόσο για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού δύο είναι τα κύρια βήματα που πρέπει γίνουν. θα πρέπει να δοθεί  απάντηση στο τι είδους κοινωνικό κράτος επιζητά η χώρα και εν συνεχεία να ακολουθήσει μακροπρόθεσμος στρατηγικός σχεδιασμός.

Ωστόσο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της φτώχειας των συνταξιούχων και να υπάρχουν επαρκείς συνταξιοδοτικές παροχές, είναι η ουσιαστική ενεργοποίηση του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα ασφάλισης.

Τα άμεσα μέτρα ενθάρρυνσης της δημιουργίας επαγγελματικών ταμείων ασφάλισης καθώς και ενεργοποίησης ιδιωτικών προγραμμάτων συνταξιοδότησης, έτσι ώστε να διασφαλιστούν επαρκείς παροχές για τους μελλοντικούς συνταξιούχους, είναι απαραίτητα.

Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί ο κίνδυνος φτώχειας των ηλικιωμένων και να υπάρχουν επαρκείς συνταξιοδοτικές παροχές, είναι η ουσιαστική ενεργοποίηση του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα ασφάλισης.

Σημειώνεται, δώδεκα χρόνια μετά τη θεσμοθέτηση των επαγγελματικών ταμείων στην Ελλάδα πρέπει οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις να υιοθετήσουν και να ενισχύσουν το θεσμό αυτό, ο οποίος δίνει  διέξοδο στα πιεστικά προβλήματα και διλήμματα του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Παράλληλα, διαφαίνεται και μια μεγάλη ευκαιρία για την ιδιωτική αγορά ασφάλισης, η οποία πρέπει να ανταποκριθεί με αξιόπιστες λύσεις συνταξιοδοτικών προγραμμάτων που μπορούν να καλύψουν τα κενά που θα αφήσει η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης των παροχών της κοινωνικής ασφάλισης.

Ελενα Ερμείδου

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα