Νέα φορολογικά βάρη το 2015: Ποιοι θα επιβαρυνθούν - ποιοι όχι

Νέα βάρη για τους φορολογουμένους προοιωνίζει το 2015. Οσοι μισθωτοί συμπληρώνουν το μηνιαίο εισόδημά τους με μπλοκάκι ή όσοι λαμβάνουν παροχές σε είδος ακόμα και όσοι αποκτούν εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση θα πληρώσουν επιπλέον φόρους εξαιτίας των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος.

Μικρή μείωση των επιβαρύνσεων θα διαπιστώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια.

Παρά την αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του συντελεστή φορολόγησης (από 10% σε 11%) καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% - 3% στα εισοδήματα, καθώς και η προκαταβολή φόρου 55%.

Επίσης, λιγότερες αποδείξεις θα πρέπει να συγκεντρώσουν το 2015 οι φορολογούμενοι, οι οποίες θα ανέρχονται στο 10% του εισοδήματός τους και με ανώτατο όριο τις 10.500 ευρώ.

Τροποποιήσεις έρχονται και στους συντελεστές για όσους αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια.

Ο φορολογικός συντελεστής για τις πρώτες 12.000 ευρώ από εισοδήματα από ενοίκια αυξάνεται από το 10% στο 11%, παράλληλα όμως καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% και 3% εφόσον η επιφάνεια κατοικίας υπερβαίνει τα 300 τ.μ. ή πρόκειται για επαγγελματική μίσθωση. Επίσης στα εισοδήματα από ακίνητα δεν υπολογίζεται πλέον προκαταβολή φόρου 55%. 

Τέλος, οι φοιτητές που θα εισπράξουν φέτος πολύ μικρά εισοδήματα από τόκους ή από περιστασιακή απασχόληση ή από επιδοτούμενα προγράμματα ή επιμορφωτικά σεμινάρια θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένους φόρους. Οι φορολογούμενοι αυτοί απειλούνται από τα τεκμήρια διαβίωσης, δεδομένου ότι αν έχουν εισπράξει ένα ευρώ από τόκους καταθέσεων ή ένα πολύ μικρό εισόδημα της τάξεως των 500 ευρώ θα φορολογηθούν για τεκμαρτό εισόδημα τουλάχιστον 3.000 ευρώ από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 10% ή 26%.

sofokleousin

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα