Στουρνάρας: Oι τράπεζες πρέπει να επιστρέψουν 25 δις στην ΕΚΤ

Νέα βόμβα ρίχνει ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ανέφερε ότι έως τον Μάρτιο οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να επιστρέψουν 25 δις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από  τα ομόλογα που εξέδωσαν στη διάρκεια της κρίσης.

Το θέμα συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά την επίσκεψη του κεντρικού τραπεζίτη στη Φρανκφούρτη.

Η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα έχει δεχτεί να ανανεωθεί η διάρκεια των ομολόγων δυο φορές αλλά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να το επαναλάβει, με αποτέλεσμα σε τρεις μήνες τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα να καλούνται να επιστρέψουν 25 δις και να βρουν άλλες εγγυήσεις για να αντικαταστήσουν τη ρευστότητα.

«Όλα αυτά τα ξέρουν οι αρχηγοί. Πρέπει να βρεθεί ένα νέο καλάθι δανεισμού» τονίζει ο κεντρικός τραπεζίτης στους συνεργάτες του όπως δημοσιεύει η Real News.

Ενώ με αφορμή τη δήλωση του περί κινδύνου ανεπανόρθωτης βλάβης στην οικονομία, ο Γιάννης Στουρνάρας εξηγεί στις ίδιες πηγές:

«Αυτό που έκανα ήταν αυτονόητο. Ο κεντρικός τραπεζίτης οφείλει να προειδοποιεί για τους κινδύνους δημόσια. Πρέπει να παρεμβαίνω και θα το ξανακάνω αν χρειαστεί. Έχω διδαχτεί από το πάθημα Προβόπουλου ο οποίος ενημέρωνε κατ'ιδίαν τους αρχηγούς για την κατάσταση της οικονομίας και το έλλειμμα και μετά τον άδειασαν όλοι λέγοντας ότι δεν ήξεραν».

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρένγκλινγκ  επισημαίνει στην Καθημερινή,  ότι στην Ελλάδα επικρατεί η μεγαλύτερη αβεβαιότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που ακολούθησαν πρόγραμμα προσαρμογής:

«Σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία οι κυβερνήσεις άλλαξαν, όμως τα προγράμματα προσαρμογής συνεχίστηκαν, έγιναν μικρές αλλαγές αλλά οι νέες κυβερνήσεις στήριξαν τη συνολική κατεύθυνση, ως εκ τούτου οι αγορές κατευνάστηκαν. Στην Ελλάδα φαίνεται να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα