Telegraph: Γιατί η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ

Τους εννέα λόγους, για τους οποίους η χώρα μας πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ και να προβεί στο "Grexit". αναλύει σε άρθρο της η εφημερίδα Telegraph.

Σύμφωνα με το imerisia.gr, για την Telegraph, ανάπτυξη, χρέος, απασχόληση, εξαγωγές κ.λπ. δείχνουν στην ελληνική οικονομία την μοναδική έξοδο.

Αναλυτικά τονίζεται:

Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 27 μονάδες μετά την έναρξη της κρίσης, το 2007. Αυτή ήταν η χειρότερη ύφεση σε ολόκληρη την ζώνη του ευρώ και συναγωνίστηκε την οικονομική κατάρρευση δει των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης. Φέτος το οικονομικό αποτέλεσμα, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν οκτώ χρόνια, παρουσίασε αύξηση κατά μόλις μια μονάδα. Ωστόσο, η οικονομία παραμένει σχεδόν 25 μονάδες «μικρότερη» από ό,τι το 2008. Ακόμη και αν συνεχίζει να αυξάνεται με μέτριο ρυθμό δύο μονάδων ανά έτος - σε γενικές γραμμές σύμφωνα με το μέσο όρο της ΕΕ πριν από την κρίση – θα χρειαστεί 13 χρόνια για να επιστρέψει σε «περιοχές» πριν από την κρίση.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΧΡΕΟΣ

Η αναιμική ανάπτυξη σημαίνει ότι το χρέος της χώρας είναι υψηλότερο τώρα από ό,τι ήταν πριν από το 2009. Η διόγκωσή του οδηγεί σε φωνές προς τις Βρυξέλλες, είτε για να διαγράψουν το χρέος της χώρας είτε να παράσχουν κάποια μορφή ανακούφισης εάν θέλουν η Ελλάδα να έχει οποιαδήποτε βιώσιμη ελπίδα να παραμείνει και να ευημερεί στη νομισματική ένωση, αναφέρει η Telegraph.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΒΟΡΡΑ - ΝΟΤΟΥ

Το χάσμα ανάμεσα στις χώρες του Βορρά και του Νότου, όπως έδειξε μια πρόσφατη έρευνα της Standard & Poor's, μεγαλώνει μετά την κρίση. Η Ελλάδα δείχνει αρκετά αδύναμη σε αυτή τη σύγκριση.

Η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ιταλία θα χρωστούν συνολικά 1,85 τρισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2014, σε σχέση με τα 875 δισ. ευρώ πριν από μία δεκαετία. Αντιθέτως, οι Γερμανία, Βέλγιο και Ολλανδία, θα δουν τα καθαρά τους assets να αυξάνονται μέχρι τα 2,36 τρισ. ευρώ φέτος, από τα 343 δισ. ευρώ πριν από δέκα χρόνια.

Οι κανόνες αυτοί εφαρμόζονται επίσης εν μέρει στις κάρτες Diners Club και American Express, οι οποίες δεν χρησιμοποιούν διατραπεζική προμήθεια ενώ η MasterCard και η Visa είναι πιθανόν να εξαιρεθούν από την πρόταση του κοινοβουλίου για τις εμπορικές κάρτες που χρησιμοποιούνται μόνο για επαγγελματικά έξοδα.

ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Οι εξαγωγές είναι ένας τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από την κρίση, αλλά και αυτές δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. «Μένοντας σε μια νομισματική ένωση που δεν της επιτρέπει να υποτιμήσει το νόμισμά της και να καταστήσει ανταγωνιστικές τις βιομηχανίες της, η Ελλάδα πρέπει να υποβληθεί στην επώδυνη διαδικασία της εσωτερικής προσαρμογής».

ΑΝΕΡΓΙΑ
Παρά κάποιες τονωτικές ενέσεις στην αγορά εργασίας, η Ελλάδα έχει ανεργία που κινείται σε επικίνδυνες περιοχές (από το 27% έως το 25%). «Η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα έχει οδηγήσει στην απώλεια περισσότερων από 1 εκατ. θέσεων εργασίας, που θα χρειαστεί τουλάχιστον 20 χρόνια για να ανακτηθούν.

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Από τα μέσα του 2008 έχει χαθεί το 1/4 των θέσεων εργασίας στη χώρα και θα χρειαστούν περίπου 20 χρόνια για να ανακτηθούν οι θέσεις στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
Περισσότεροι από 100.000 εξειδικευμένοι Έλληνες μετανάστευσαν για εργασία στην Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τα κράτη του Κόλπου, ενώ η καθαρή μετανάστευση άγγιξε επίπεδο-ρεκόρ το 2013.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ
Ασφυκτικό ρυθμιστικό πλαίσιο, υψηλό ενεργειακό κόστος και τεράστιες φορολογικές επιβαρύνσεις, είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που συνεχίζουν να περιορίζουν τους Έλληνες επιχειρηματίες. Το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας κατατάσσεται πιο χαμηλά σε σχέση με τα Σκόπια και την Σλοβενία και είναι το χαμηλότερο της ηπείρου.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Το τελευταίο διάγραμμα, σύμφωνα με την Telegraph, είναι αυτό που προκαλεί μεγαλύτερους σεισμούς στις Βρυξέλλες, καθώς βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται στις δημοσκοπήσεις. «Πρώτο μεταξύ αυτών, είναι το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Αλ. Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει υποσχεθεί να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 50%, να προσφέρει δωρεάν θέρμανση και ηλεκτρική ενέργεια για τους φτωχότερους και να αυξήσει το μέγεθος του δημοσίου, ηγείται των δημοσκοπήσεων στη χώρα. Εάν ο Αλ. Τσίπρας γίνει πρωθυπουργός, έχει δεσμευτεί να διατηρήσει το ευρώ αλλά επίσης και να σταματήσει να εφαρμόζει τις απαιτήσεις της τρόικας προς την Ελλάδα, από την πρώτη ημέρα της θητείας του».

Όπως επισημαίνει η Telegraph, η πιθανή επίπτωση μιας τέτοιας κίνησης είναι μια βίαιη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο αναλαμβάνει το ρίσκο ότι οι ηγέτες της Ευρώπης θα παλέψουν για να διατηρήσουν ακέραια τη νομισματική ένωση, από τη στιγμή που έχουν διαθέσει τόσα πολλά κεφάλαια στη χώρα. «Ο χρόνος θα δείξει αν το στοίχημα θα αποδώσει».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα