Τι θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι ως το τέλος Δεκεμβρίου

Άρχισαν τα όργανα στις αποψιλωμένες από προσωπικό εφορίες, όπως κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες, όπου χιλιάδες φορολογούμενοι συνωστίζονται στις ουρές για τα τακτοποιήσουν πάμπολλες φορολογικές εκκρεμότητες, πριν κλείσει ο χρόνος.

To Ε9, o ΕΝΦΙΑ, ληξιπρόθεσμα και πινακίδες έχουν την τιμητική τους.

Η τροποποίηση του Ε9 οδήγησε πολλούς φορολογούμενους στις εφορίες, αφού οι διορθώσεις που έκαναν στο περιουσιολόγιό τους, έβγαλαν μειωμένο ΕΝΦΙΑ τουλάχιστον κατά 300 ευρώ.

Όπως προβλέπει η νομοθεσία, σ' αυτές τις περιπτώσεις, η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxis net δεν βγάζει εκκαθαριστικό, αλλά στέλνει τους φορολογούμενους στην εφορία για τα περαιτέρω.

Πρόκειται ουσιαστικά για τα δικαιολογητικά τα οποία τεκμηριώνουν τη μείωση του φόρου. Δηλαδή τι ακριβώς άλλαξε στα χαρακτηριστικά των ακινήτων (τετραγωνικά κλπ), αλλά και στο ιδιοκτησιακό τους καθεστώς.

Πολλούς φορολογούμενους έστειλε στην εφορία και η «διπλή» τροποποιητική δήλωση Ε9. Σε περίπτωση 2ης τροποποιητικής δήλωσης καλούνται να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να τεκμηριωθούν οι αλλαγές που δηλώθηκαν.

Πολλοί είναι και οι φορολογούμενοι που τρέχουν για άλλες διευθετήσεις όπως: η προσκόμιση των δικαιολογητικών για να τύχουν των μειώσεων από τον ΕΝΦΙΑ, η ρύθμιση νέων χρεών- τα οποία δεν μπορούν να ρυθμιστούν μέσω της ηλεκτρονικής οδού- αλλά και η κατάθεση πινακίδων.

Φέτος ο συνολικός αριθμός ιδιοκτητών αυτοκινήτων που αναμένεται να παραδώσουν πινακίδες υπολογίζεται σε τουλάχιστον 135.000, όσοι δηλαδή κατέθεσαν και πέρυσι.

Παράλληλα με τις εκκρεμότητες που προαναφέρθηκαν, οι υπόχρεοι θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να πληρώσουν:

*Την 4η δόση του ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση που δεν κατάφεραν να πληρώσουν τις προηγούμενες τρείς μπορούν να τις εντάξουν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

*Τα τέλη κυκλοφορίας. Όπως και τα προηγούμενα δύο χρόνια, οι φορολογούμενοι μπορούν να εισέρχονται στην υπηρεσία Εκτύπωσης Τελών Κυκλοφορίας Αυτοκινήτων του Τaxis, να συμπληρώνουν τον ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος, και να εκτυπώσουν την Ταυτότητα Οφειλής με την οποία θα τα εξοφλήσουν σε τράπεζες και ΕΛΤΑ. Όσοι δεν καταβάλλουν τα τέλη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, κινδυνεύουν με πρόστιμο το οποίο είναι ισόποσο των τελών κυκλοφορίας.

*Την δεύτερη δόση όσοι ρύθμισαν ληξιπρόθεσμα χρέη με το νέο καθεστώς των 72-100 δόσεων.

* Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, περίπου 1 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, υποχρεούνται στην υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών- προμηθευτών οικονομικού έτους 2014 (συναλλαγές- τιμολόγια 2013). Σε περίπτωση μη υποβολής τα πρόστιμο που επιβάλλεται είναι 1.200 ευρώ.

Οι επαγγελματίες που θέλουν να γλιτώσουν το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ του 2015 θα πρέπει έως το τέλος του έτους να προχωρήσουν σε διακοπή εργασιών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα