Τα μέτρα που ζητά η τρόικα από την Ελλάδα

Λίγες μόλις ώρες πριν την πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, η γερμανική εφημερίδα Bild υπενθυμίζει στην Ελλάδα τις δεσμεύσεις που έχει απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους της.

Επικαλούμενη έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα η Bild γράφει ότι η τρόικα ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να «ξεκαθαρίσει και να συγκεκριμενοποιήσει δεσμεύσεις που έχει αναλάβει».

Συγκεκριμένα, τα μέτρα που αναμένει από την Αθήνα η τρόικα είναι:

α) ενίσχυση των φορολογικών ελέγχων,

β) αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%

γ) τερματισμός γενναιόδωρων προγραμμάτων πρόωρης συνταξιοδότησης.

Επίσης, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, επικαλούμενη έκθεση της τρόικας, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε, χωρίς προϋποθέσεις, να τηρήσει τους στόχους για τον προϋπολογισμό του 2015. Παρόλα αυτά όμως την ερχόμενη χρονιά αναμένεται ένα «σημαντικό χρηματοδοτικό κενό» για το οποίο  διεξάγονται προς το παρόν μόνο συζητήσεις για τα μέτρα με τα οποία θα καλυφθεί αυτό.

Η Bild υπενθυμίζει πως η Ελλάδα έχει λάβει από το 2010 δύο «πακέτα βοήθειας» συνολικού ύψους 240 δισεκατομμυρίων ευρώ, από χώρες της ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στόχος της χώρας είναι να επιστρέψει στις αγορές το 2015.

Επίσης η εφημερίδα, αναφέρεται και στην απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να επισπεύσει τις διαδικασίες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος, το Ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει διάλυση του κοινοβουλίου και προκήρυξη βουλευτικών εκλογών.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, όπως γράφει η Bild,  η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλές πιθανότητες να αναδειχθεί νικητής από την εκλογική διαδικασία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα