Πιέσεις για αύξηση του μικρού ΦΠΑ

Έντονες είναι οι αντιδράσεις από τους επαγγελματικούς φορείς στα σενάρια που θέλουν, μετά τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών στην ελληνική κυβέρνηση, την αύξηση του ποσοστού του κατώτατού συντελεστή ΦΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να φτάσει ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ στο 9% από το 6,5% που βρίσκεται σήμερα.

Η απόφαση αυτή σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί θα σημαίνει πως θα επιβαρυνθούν με αυξήσεις μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες. Πρόκειται για τα φάρμακα, τα εμβόλια, η διαμονή στα ξενοδοχεία και τα πάσης φύσης καταλύματα.

Όπως επίσης τα βιβλία, οι εφημερίδες, τα περιοδικά και τα θεατρικά εισιτήρια.

Οι επαγγελματικοί φορείς μεταξύ των οποίων ο ΣΕΤΕ, ο ΕΒΕΑ καθώς και παράγοντες του φαρμακευτικού κλάδου σημειώνουν πως μόνο αρνητική θα ήταν μια ενδεχόμενη αύξηση-κατάργηση του κατώτατου συντελεστή ΦΠΑ κάνοντας λόγο για οικονομική αυτοκτονία.

Στο άκουσμα της κατάργησης του μικρού ΦΠΑ πηγές μελών του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) σχολιάζουν πως η κατάργησή του θα επηρεάσει αρνητικά την τουριστική κίνηση με καταστροφικές συνέπειες για τους ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων.

Αντίδραση επιχειρηματικού κόσμου για τη φημολογούμενη αύξηση των κατώτατων συντελεστών ΦΠΑ

Δεν πρόκειται να συνεισφέρει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων η αύξηση των κατώτατων συντελεστών ΦΠΑ, σημείωσε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ερωτηθείς για τις φημολογούμενες απαιτήσεις της τρόικας για αύξηση των κατώτατων συντελεστών ΦΠΑ.

Όπως δήλωσε ο κ. Μίχαλος: «Η αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6,5% είναι άλλη μια παράλογη και βέβαια αναποτελεσματική απαίτηση της τρόικας.

Δεν πρόκειται να συνεισφέρει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, καθώς η φοροδοτική ικανότητα των επιχειρήσεων και των πολιτών έχει εξαντληθεί.

Απεναντίας, θα προκαλέσει τσουνάμι αυξήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες, θέτοντας έτσι πρόσθετα εμπόδια στην ανταγωνιστικότητα βασικών τομέων της ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός, αλλά και σε άλλους ευαίσθητους τομείς για την κοινωνία, όπως η φαρμακευτική περίθαλψη και ο πολιτισμός.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να κρατήσει σθεναρή στάση απέναντι στην τρόικα και να αναζητήσει αλλού ισοδύναμα».

Λουράντος: Εγκληματική ακόμη και η σκέψη αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα

Εγκληματική χαρακτηρίζει ακόμη και την σκέψη της αύξησης του ΦΠΑ και στα φάρμακα ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος.

«Αύξηση του ΦΠΑ σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός μετά από όσα έχει υποστεί θα παραμείνει χωρίς φαρμακευτική περίθαλψη και με την βούλα κυβέρνησης και δανειστών».

«Ακόμη και σαν σκέψη πρέπει να απορριφθεί πάραυτα», καταλήγει ο κ. Λουράντος

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα