Αδιέξοδο και τελεσίγραφα από την τρόικα. Σκληρές απαιτήσεις

Μαραθώνιες διαβουλεύσεις, τελεσίγραφα και κόκκινες γραμμές μεταξύ των δύο πλευτρών τρόικας και κυβέρνησης. Η τρόικα πιέζειτην κυβέρνηση την ώρα που το Μαξίμου προσπαθεί να βρει τρόπους για να γλιτώσει τα χειρότερα απ' όσα βάζουν στο τραπέζι οι δανειστές. Ζητούν μέτρα εδώ και τώρα τα οποία θα φέρουν άμεσα έσοδα στα ταμεία για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που υποστηρίζουν πως θα υπάρξει, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται σε συγκεκριμένο ποσό.

Περικοπές σε συντάξεις και αύξηση στα όρια ηλικίας, αύξηση του «μικρού» συντελεστή του ΦΠΑ τουλάχιστον κατά δύο μονάδες αλλά και αλλαγές στην ρύθμιση των 100 δόσεων είναι μερικά από τα δεκάδες αιτήματα που θέτει η τρόικα για να επιστρέψει στην Αθήνα.

Συντάξεις

Η πρόταση της τρόικα για κόψιμο των συντάξεων για όσους είναι κάτω των 62 ετών αναμένεται να πλήξει τουλάχιστον 250.000 ανθρώπους και κυρίως μητέρες ανηλίκων, ενώ αυτομάτως κάτι τέτοιο θα σήμαινε περισσότερη δουλειά για τουλάχιστον 7 χρόνια και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και 10 χρόνια.

Το μέτρο που ζητά η τρόικα για αύξηση του εργάσιμου βίου από 15 χρόνια σε 20 για την κατώτατη σύνταξη αφορά χιλιάδες εργαζομένους, με την κυβέρνηση να αντιπροτείνει αυτό να ισχύσει για όσους γεννήθηκαν από το 1975 και μετά, δηλαδή για όσους είναι σήμερα κάτω των 40 ετών.

Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης, που απαιτεί η τρόικα, θα σημάνει αυτομάτως μείωση των κύριων συντάξεων κατά 15% έως 20%.

Επίσης η τρόικα ζητά πάγωμα όλων των συντάξεων μέχρι τα τέλη του 2017 βλέποντας όφελος στον προϋπολογισμό έως και 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ στη διετία 2016-2017.

Τέλος, η αυστηροποίηση της χορήγησης του ΕΚΑΣ σημαίνει ουσιαστικά πως η τρόικα απαιτεί την κατάργησή του έτσι ώστε να ενσωματωθεί στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Μεγάλο αγκάθι το ΦΠΑ. Πηγές αναφέρουν πως η Τρόικα θέλει  ένα μέτρο αύξησης του ΦΠΑ και κατά πάσα πιθανότητα αυτό είναι η κατάργηση της έκπτωσης για τα νησιά του Αιγαίου.  Σε αυτά ισχύουν συντελεστές 5%, 9% και 16% αντί 6,5%, 13% και 23% που ισχύει στην υπόλοιπη χώρα.


Από την πλευρά της η Κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6,5% που ισχύει σήμερα, στο 8% ή ακόμα και στο 10% . Από την ενδεχόμενη αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5% θα επιβαρυνθεί η τιμή σε φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου, εφημερίδες και υπηρεσίες ξενοδοχείων.

Ακόμη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχει και το σενάριο για τη μετάταξη προϊόντων και αγαθών από το 13% στο 23% ΦΠΑ.

Η κυβέρνηση έχει στήσει ένα διαπραγματευτικό «τετράγωνο» μεταξύ Μαξίμου, υπουργείου Οικονομικών, Βρυξελλών όπου βρίσκεται ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου και του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους όπου κατοικοεδρεύει ο Χρήστος Σταικούρας, προκειμένου να δίνονται άμεσα απαντήσεις στις προκλητικές απαιτήσεις της τρόικας και να μην χάνεται χρόνος στην διαπραγμάτευση.

Οι δύο πλευρές τονίζουν ότι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία αλλά κανείς δεν αποκαλύπτει μέχρι στιγμής τι ακριβώς θα περιλαμβάνει. Είναι αρκετά πιθανό ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο να βρεθεί η χρυσή τομή και η τρόικα να επιστρέψει στην Αθήνα μέσα στην εβδομάδα.

Το κλίμα στην κυβέρνηση είναι βαρύ και το γεγονός αυτό αποδεικνύεται και από τον τρόπο που αποχώρησαν οι κύριοι Βενιζέλος και Χαρδούβελης αμέσως μετά την χθεσινή δίωρη σύσκεψη στο Μαξίμου καθώς κανένας δεν θέλησε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση.

Επίσης στο Μαξίμου τονίζουν με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να δεχθούν παράταση του μνημονίου για περισσότερο από ένα μήνα και αυτό για τεχνικούς λόγους. Παράλληλα τονίζουν ότι το μοναδικό «αγκάθι» είναι το δημοσιονομικό κενό ενώ δεν κρύβουν και την έντονη αντίθεση τους στα υφεσιακά μέτρα που ζητά η τρόικα την στιγμή που η χώρα μπαίνει σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο πρωθυπουργός και σήμερα αναμένεται να έχει συσκέψεις στο Μαξίμου με τους στενούς του συνεργάτες και το οικονομικό επιτελείο, ενώ συνεχίζει τις τηλεφωνικές του επικοινωνίες με ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα