EWG: Γεμίστε το δημοσιονομικό κενό μέσα στον Δεκέμβρη

Πριν από τη συζήτηση για το σχέδιο Β, πρέπει να εξαντληθεί το σχέδιο Α. Και το σχέδιο Α προβλέπει ολοκλήρωση του ελέγχου, τουλάχιστον στο επίπεδο της προγραμματικής συμφωνίας πριν από το τέλος του έτους.

Αυτό είναι το βασικό αίτημα των εκπροσώπων των υπουργείων οικονομικών της ευρωζώνης που συνεδρίασαν χθες βράδυ στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία του Τόμας Βίζερ. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου οικονομικών Τ. Αναστασάτος και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Σ.Παπασταύρου.

Η ομάδα εργασίας του ευρώ ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους της Κομισιόν για τα αποτελέσματα των τηλεδιασκέψεων και της συνάντησης με τις ελληνικές αρχές στο Παρίσι και η ελληνική πλευρά κλήθηκε να εξηγήσει τα αίτια της νέας καθυστέρησης.

Το EWG και κατά συνέπεια οι εταίροι δέχονται την άποψη της τρόικας ότι στον προϋπολογισμό του 2015 υπάρχει δημοσιονομικό κενό 2,425 δισ. (1,773 από διάφορους κωδικούς και 652 από το ασφαλιστικό σύστημα) και ζήτησαν από την ελληνική πλευρά να συνεργαστεί με την τρόικα για να το καλύψει.

Παρομοίως υπερθεμάτισαν στην προστιθέμενη αξία που έχουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην εξέλιξη του ΑΕΠ και ξεκαθάρισαν ότι ο έλεγχος δεν τελειώνει με κενά και μη βιώσιμο ασφαλιστικό.

Επιπλέον θεωρούν ότι “αν υπάρχει η πολιτική βούληση από την ελληνική πλευρά, όλα μπορούν να τελειώσουν πολύ γρήγορα” - υπονοώντας ότι το αντίθετο υποκρύπτει έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές συμφωνήσουν στο σχεδιασμό των απαραίτητων μέτρων τότε το eurogroup θα ορίσει μια περίοδο προσαρμογής, μέσα στην οποία θα γίνει η νομοθέτηση, η εφαρμογή και η επιβεβαίωση από την τρόικα. Η περίοδος αυτή μπορεί να είναι και μέσα στο 2015, χωρίς να απαιτείται κάποιου είδους πολύπλοκη παράταση, καθώς το eurogroup θα έχει ήδη πάρει την απόφασή του (υπό την αίρεση προαπαιτούμενων ) μέσα στο 2014.

Βεβαίως οι περισσότεροι εκπρόσωποι υπουργείων χωρών του ευρώ δεν πιστεύουν ότι αυτό είναι εύκολο να συμβεί. Η δε πολιτική κατάσταση στη χώρα δεν είναι αντικείμενο του EWG, το οποίο αναμένει απτά αποτελέσματα και σχεδιάζει στη βάση της εντολής του eurogroup για τακτική χρηματοδότηση της χώρας το 2015 από τον πρόγραμμα ECCL (γραμμή πιστώσεων ενισχυμένων όρων - και όχι προληπτική γραμμή χρηματοδότησης) του ESM.

Σύμφωνα τώρα με πηγή του υπουργείου οικονομικών στο EWG έγινε “αναλυτική συζήτηση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, αναγνωρίστηκε ότι υπάρχει αισθητή πρόοδος σε συγκεκριμένους τομείς αλλά σε άλλους υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερη σύγκλιση, ζητήθηκε από το euro working group την ελληνική κυβέρνηση και την Τρόικα να εργαστούν εντατικά έτσι ώστε να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση μέσα στον Δεκέμβρη.”

Παρ’ όλ’ αυτά πολλοί είναι οι εταίροι που θεωρούν ότι πριν φτάσουμε εκεί καλό θα ήταν το παρόν ελληνικό πρόγραμμα να παραταθεί για ένα εξάμηνο, να δοθεί χρόνος στο πολιτικό σύστημα να ξεπεράσει τις εκλογές να εφαρμόσει τη συμφωνία και μετά βλέπουμε…

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα