Χαρδούβελης: Η διαπραγμάτευση πράγματι είναι σκληρή

Η διαπραγμάτευση πράγματι είναι σκληρή, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, στη συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού 2015 .

«Δουλεύουμε σε σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές, για ν΄ αποφύγουμε ακριβώς την αβεβαιότητα. Υπάρχει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, υπάρχει συμφωνία σε μία σειρά από θέματα, εμείς συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση με πλήρως τεκμηριωμένα επιχειρήματα και πιστεύω πως θα πετύχουμε ένα μέλλον με λιγότερα βάρη και περισσότερες προοπτικές για όλους» είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στις αναφορές τις αντιπολίτευσης για ελλειπή ενημέρωση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι “Εν μέσω μιας διαπραγμάτευσης δεν μπορείς ακριβώς να πεις πού είσαι εσύ και πού είναι οι άλλοι, δεν θέλεις να φανερώσεις στην άλλη πλευρά την στρατηγική σου, όπως και αυτοί κάνουν το ίδιο. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι κάνουν μία σκληρή διαπραγμάτευση. Το γεγονός ότι καθίσαμε μέχρι τις 4:30 τα ξημερώματα στο Παρίσι διότι δεν υπήρχε χρόνος και πιέσαμε, αυτό είναι ενδεικτικό του τι συμβαίνει”.

Αναφορικά με τον Προϋπολογισμό του 2015, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι “η ελληνική οικονομία αλλάζει σελίδα. Η χώρα, γενναία και σταθερά, κάνει τα πρώτα βήματα μια νέας πορείας.” προσθέτοντας ότι “αφήνουμε σταδιακά πίσω μας τα δύσκολα χρόνια. Όχι ότι δεν θα έχουμε δυσκολίες, απλώς δεν θα χειροτερεύει η κατάσταση. Τα πολύ δύσκολα έχουν τελειώσει. Ανοίγει ο δρόμος για μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία, καλύτερο βιοτικό επίπεδο, ενίσχυση των κοινωνικών δομών”.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για τις κοινωνικές παροχές ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι “αυτό κάποτε θα γίνει, πρέπει όμως πρώτα να σταθεί η οικονομία στα πόδια της. Για να έχουμε περισσότερες θέσεις εργασίας πρέπει πάλι η οικονομία να αρχίσει να αναπτύσσεται.”

Ο υπουργός απαντώντας σε όσους αναρωτιούνται από πού θα προκύψει η ανάπτυξη και πώς θα δούμε κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, τόνισε ότι “το «κλειδί» είναι οι επενδύσεις. Περιμένουμε αντιστροφή της αρνητικής τάσης των τελευταίων ετών και ισχυρή ενίσχυση των επενδύσεων της τάξης του 11,7% και των εξαγωγών κατά 5,2%. Προχωρούμε σταθερά προς το νέο μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται όχι τόσο στην ιδιωτική κατανάλωση, αλλά στη δημιουργία υποδομών που θα διευρύνουν τις ικανότητες τις οικονομίας να παράγει περισσότερα αγαθά για τους πολίτες στο μέλλον. Όσον αφορά στις εξαγωγές, απευθυνόμαστε στα δισεκατομμύρια των καταναλωτών του εξωτερικού που έχουν χρήματα για να αγοράσουν αγαθά που εμείς μπορούμε να τους πουλήσουμε” υπογράμμισε ο κ. Χαρδούβελης.

Η αύξηση των εσόδων δεν θα έρθει από αύξηση φόρων, αλλά από την προβλεπόμενη μεγέθυνση της οικονομίας, σημείωσε εξηγώντας ότι “δεν μεγαλώνει το κλάσμα του φόρου που «πέφτει» στον κόσμο, οι συντελεστές παραμένουν οι ίδιοι. Θα φανεί ξεκάθαρα το 2015 τι σημαίνει αυτό”.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2015, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι αναμένεται να ολοκληρωθούν 7 ακόμα μεγάλοι διαγωνισμοί. “Οι αποκρατικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων θα συνοδευτούν από επενδύσεις της τάξης των 330 εκατ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Είναι μεγάλη υπόθεση αυτή” εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι ο στόχος για έσοδα 9,6 δισ. έως τα τέλη του 2016 είναι υλοποιήσιμος. “Έχει αλλάξει σελίδα το θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Μπορούμε να «πιάσουμε» τα χρήματα που θέλουμε. Ακριβώς επειδή όλοι βλέπουν το μέλλον της Ελλάδος, επενδύουν γιατί ξέρουν ότι θα έχουν έσοδα. Αυτό το βλέπουν οι ξένοι. Μακάρι και εμείς οι ίδιοι να πιστέψουμε στην οικονομία μας” είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα