Το χαράτσι επιστρέφει για 1 εκατ. φορολογούμενους

Οσοι φορολογούμενοι το είχαν ξεχάσει αλλά παράλληλα το είχαν αφήσει – μερικά ή ολικά – απλήρωτο, έρχεται η ώρα να το ξαναβρούν μπροστά τους.

Ο λόγος για το Ενιαίο Ειδικό Τέλος Ακινήτων, που διαδέχθηκε το ΕΕΤΗΔΕ – «χαράτσι» συνηθίσαμε να τα λέμε και τα δύο- αντικαταστάθηκε από τον ΕΝΦΙΑ, αλλά συνεχίζει να αποτελεί ανοιχτό λογαριασμό για περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενους.

Η ΓΓΔΕ προετοιμάζεται να βεβαιώσει έως το τέλος του έτους, τα απλήρωτα χαράτσια του 2013 που δεν πληρώθηκαν στην ώρα τους έως το καλοκαίρι του 2014, και ο λογαριασμός σύμφωνα με πληροφορίες προσεγγίζει, αν δεν υπερβαίνει, τα 300 εκατ. ευρώ.

Τα λεφτά πολλά, αλλά υπάρχει και ένα καλό νέο για όσους χρωστούν. Στο μεσοδιάστημα, από τότε δηλαδή που έπρεπε να πληρωθεί η δόση του χαρατσιού, μέχρι να γίνει η βεβαίωση του φόρου από τη ΓΓΔΕ δεν τρέχουν προσαυξήσεις.

Από μια άλλη οπτική λοιπόν θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι έχουν μια ...δεύτερη ευκαιρία στο χαράτσι.

Όσοι , με τη δεύτερη ευκαιρία, δεν το εξοφλήσουν ή δεν ρυθμίσουν το χρέος τους, από το νέο έτος (μετά την παρέλευση της προθεσμίας πληρωμής που θα δοθεί) θα έρθουν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο κατασχέσεων.

Πως προέκυψε ο λογαριασμός

Το χαράτσι ως γνωστόν πολλοί εμίσησαν και το άφησαν απλήρωτο από «άποψη». Υπάρχουν, όμως, και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν το πλήρωσαν λόγω ανέχειας (και θα έπρεπε κανονικά να έχουν απευθυνθεί στη Δ.Ο.Υ τους για εκπτώσεις) ή θεωρούν ότι έχουν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους.

Το ΕΕΤΑ για το 2013, εξοφλήθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων σε πέντε διμηνιαίες δόσεις μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ έως το περασμένο καλοκαίρι.

Λίγο πριν από το τέλος Ιουλίου, η ΔΕΗ με ανακοίνωσή της εφιστούσε την προσοχή των καταναλωτών, οι οποίοι είχαν αφήσει απλήρωτο το Ενιαίο Ειδικό Τέλος Ακινήτων.

Σύμφωνα με εκείνη την ανακοίνωση όλα τα ανεξόφλητα ποσά ΕΕΤΑ θα επιστρέφονταν στο τέλος Ιουλίου από τη ΔΕΗ στο υπουργείο Οικονομικών.

Μάλιστα, όποιος πελάτης της ΔΕΗ πλήρωνε εκπρόθεσμα τον λογαριασμό μετά τις 25 Ιουλίου, η εταιρεία -όπως είχε προειδοποιήσει- κρατούσε τα χρήματα τα οποία ο καταναλωτής θεωρούσε ενδεχομένως πως πλήρωνε για το χαράτσι και προχωρούσε σε συμψηφισμό αυτών με μελλοντικές οφειλές ηλεκτρικού ρεύματος.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων θεωρούν πως έχουν εξοφλήσει το χαράτσι του 2013, αλλά χρωστούν τουλάχιστον μία δόση.

Αντίστοιχα λαθεμένη εντύπωση είχε δημιουργηθεί και σε άλλους ιδιοκτήτες ακινήτων (ή ενοικιαστές που έχουν συμψηφίσει τα ενοίκια με την πληρωμή του ΕΕΤΑ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ) οι οποίοι πλήρωναν «έναντι» για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Παρ' ότι η ΔΕΗ θεωρητικά δεν δέχεται την πληρωμή έναντι οφειλής χωρίς διακανονισμό, παρατηρείται το φαινόμενο, να δημιουργούνται ουρές στα μηχανήματα αυτόματης πληρωμής λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος λίγες μέρες πριν την προθεσμία λήξης, από καταναλωτές που θεωρούν πως καταβάλλοντας ένα ποσό έναντι της οφειλής προστατεύονται από ενδεχόμενη αποκοπή ρεύματος.

Στις πληρωμές έναντι, η επιχείρηση δεν προβλέπεται να αποδίδει αναλογικά με το ποσό που καταβλήθηκε ένα μέρος του για την εξόφληση του ΕΕΤΑ. Συνεπώς, στις έναντι πληρωμές, το σύνολο του ΕΕΤΑ έχει παραμείνει ανεξόφλητο και θα εμφανιστεί σύντομα στο προφίλ οφειλών του φορολογούμενου στο taxisnet.

Καθυστερήσεις

Θεωρητικά, το ανεξόφλητο ΕΕΤΑ θα έπρεπε να έχει βεβαιωθεί εδώ και καιρό από τη ΓΓΔΕ, να αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά – ειδοποιητήρια στο taxis και να δοθεί η προθεσμία πληρωμής του φόρου.

Έχουν ήδη καθυστερήσει. Μια πιθανή ερμηνεία, έρχεται να κολλήσει στο κλίμα. Μετά το κάζο με τον ΕΝΦΙΑ, το ενδεχόμενο να βγει και ένα νέο (που στην ουσία είναι παλιό ανεξόφλητο) μπουγιουρντί μάλλον δεν συνιστά καλή είδηση για την κυβέρνηση.

Η ημι-αυτόνομη ΓΓΔΕ όμως δεν μπορεί παρά να βεβαιώσει – κάποια στιγμή – έστω και με καθυστέρηση το φόρο.

ΠΗΓΗ: Euro2day

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα