Χαρδούβελης: Διαφανής η διαδικασία για τα πρωτογενή αποτελέσματα

«Το υπουργείο Οικονομικών ακολουθεί μια αδιαμφισβήτητα διαφανή διαδικασία λογοδοσίας και χορήγησης στοιχείων σχετικά με τα πρωτογενή αποτελέσματα της Κεντρικής και Γενικής Κυβέρνησης» υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης με αφορμή ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη, σύμφωνα με την οποία το πρωτογενές πλεόνασμα που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών για το 2013 ήταν κατασκευασμένο.

Ο υπουργός Οικονομικών απαντά εγγράφως στη βουλευτή επισημαίνοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποιεί προσωρινό δελτίο εκτέλεσης κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα, οριστικό δελτίο εκτέλεσης κρατικού προϋπολογισμού το δεύτερο δεκαήμερο κάθε μήνα, δελτίο γενικής κυβέρνησης κάθε μήνα, δελτίο παρακολούθησης επίτευξης στόχων κρατικού προϋπολογισμού σε τριμηνιαία βάση, δελτίο παρακολούθησης επίτευξης στόχων Νομικών Προσώπων Γενικής Κυβέρνησης σε τριμηνιαία βάση και δελτίο χρηματοδοτήσεων-πληρωμών εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων κάθε μήνα.

Ο κ. Χαρδούβελης επισημαίνει εξάλλου ότι στο κοινοβουλευτικό πεδίο, πραγματοποιούνται οι τριμηνιαίες συνεδριάσεις της Επιτροπής Απολογισμού-Ισολογισμού του Κράτους επί της πορείας εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.

«Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένων αφενός της βούλησης της κυβέρνησης για διαφάνεια και αφετέρου της παρακολούθησης του ελληνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, είναι προφανές ότι τα χορηγούμενα από το υπουργείο στοιχεία σχετικά με τα πρωτογενή αποτελέσματα των Προϋπολογισμών της Κεντρικής και της Γενικής Κυβέρνησης, εκτός από επίσημα, είναι τεκμηριωμένα και μονίμως επικαιροποιούμενα» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών.

Η βουλευτής των ΑΝΕΛ είχε επικαλεστεί στην ερώτησή της στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για πρωτογενές έλλειμμα το 2013 που άγγιξε τα 16 δισ. ευρώ και προσέθετε ότι το 2013 αποτελεί έτος έκρηξης του πρωτογενούς ελλείμματος, εξαιτίας της αδιάκοπης και άκριτης χρηματοδότησης των Τραπεζών από τη Συγκυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης διαβίβασε στη Βουλή ένα ακόμη έγγραφο, αυτή τη φορά σε απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος με την οποία έθετε θέμα αξιοπιστίας των εθνικολογιστικών βιβλίων. Ο κ. Νικολόπουλος ανέφερε στην ερώτησή του ότι υπάρχουν αξιοσημείωτες αποκλίσεις μεταξύ των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ και της ΤτΕ ως προς το επίπεδο του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου.

Όπως, ωστόσο, αναφέρει στην έγγραφη απάντησή του ο υπουργός Οικονομικών, «η διάσταση μεταξύ των στοιχείων του εμπορικού ισοζυγίου της ΕΛΣΤΑΤ και της Τράπεζας της Ελλάδος οφείλεται στη διαφορετική μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των εισαγωγών και των εξαγωγών».

Όπως συγκεκριμένα αναφέρει ο κ. Χαρδούβελης, «το εμπορικό ισοζύγιο της Τράπεζας της Ελλάδος καταρτίζεται με βάση τις στατιστικές πληροφορίες (στοιχεία συναλλασσόμενου, αξία αγαθών, χώρα προέλευσης και προορισμού, είδος εμπορεύματος και νόμισμα συναλλαγής) που αναγγέλλονται από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα. Επιπλέον, η Τράπεζα της Ελλάδος αντλεί και απευθείας πληροφόρηση από τα διυλιστήρια για τις πληρωμές και εισπράξεις που αφορούν σε εισαγωγές και εξαγωγές καυσίμων, αντιστοίχως. Τα στοιχεία του εμπορικού ισοζυγίου που δημοσιεύονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή βασίζονται στην τελωνειακή στατιστική».

Ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει εξάλλου ότι οι επίσημες προβλέψεις για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ καταρτίζονται βάσει των επίσημων εθνικολογιστικών στοιχείων της Eurostat και των Εθνικών Στατιστικών Αρχών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα