Ραντεβού στο Παρίσι για να γεφυρωθεί το χάσμα. Τα ζητήματα - αγκάθια

Με στόχο να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα σε κυβέρνηση και τρόικα για τα επιμέρους ζητήματα-αγκάθια της διαπραγμάτευσης, τα οποία «φρενάρουν» την επίτευξη συμφωνίας, αύριο συναντάται στο Παρίσι αντιπροσωπεία της ελληνικής πλευράς, της οποίας θα προΐσταται ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, με εκπροσώπους των δανειστών μας.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

«Το υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει ότι αργά χθες βράδυ συμφωνήθηκε να υπάρξει την Τρίτη 25/11/2014 στο Παρίσι συνάντηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου να προχωρήσει η αξιολόγηση και να εξετασθεί το πλαίσιο της επόμενης μέρας».

Οι κ.κ. Γκίκας Χαρδούβελης, Χρήστος Σταϊκούρας και Σταύρος Παπασταύρου θα συναντήσουν τους τροϊκανούς την Τρίτη στη γαλλική πρωτεύουσα, σε μια τελευταία απόπειρα να βρεθεί σύντομα η χρυσή τομή για τα κορυφαία θέματα της ατζένταςΤο κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται υπό τον στενό κλοιό της τρόικας, καθώς ζητήματα όπως το δημοσιονομικό και το ασφαλιστικό παραμένουν δυσεπίλυτα, την ώρα που οι ημερομηνίες διεξαγωγής του Eurogroup και του Συμβουλίου Κορυφής πλησιάζουν.

Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό και οι αντιθέσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών μοιάζουν να οδηγούν τις διαπραγματεύσεις σε τέλμα, με αποτέλεσμα να φαίνεται σχεδόν αδύνατη η επίτευξη συμφωνίας στις 8 Δεκεμβρίου, ημέρα που έχει οριστεί για τη διεξαγωγή του Eurogroup.

Στο πλαίσιο αυτό, οι κ.κ. Γκίκας Χαρδούβελης, Χρήστος Σταϊκούρας και Σταύρος Παπασταύρου θα συναντήσουν τους τροϊκανούς την Τρίτη στη γαλλική πρωτεύουσα, σε μια τελευταία απόπειρα να βρεθεί σύντομα η χρυσή τομή για τα κορυφαία θέματα της ατζέντας, όπως το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, η κυβέρνηση στοχεύει πλέον στο να κλείσει όλα τα ανοικτά θέματα το αργότερο έως τις 15 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Κορυφής.

Η τρόικα, πάντως, εμφανίζεται να μην υποχωρεί στα επιμέρους ζητήματα-αγκάθια. Για τον λόγο αυτόν ο Αντώνης Σαμαράς και το επιτελείο του αναζητούν νέες διόδους και πολιτικούς χειρισμούς που ενδεχομένως να οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της δύσκολης διαπραγμάτευσης και στην επίτευξη συμφωνίας.

Συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου το απόγευμα


Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου θα έχουν σήμερα το απόγευμα, στις 18.00, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες εν όψει της αυριανής συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα.

Ποια είναι τα ζητήματα-αγκάθια


Τα ζητήματα διαφωνίας της τρόικας με την κυβέρνηση είναι τα εξής:

- Το δημοσιονομικό κενό για το 2015, το οποίο οι δανειστές εκτιμούν ότι ανέρχεται στα 2,6 - 3,5 δις ευρώ. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το κενό αυτό δεν ξεπερνά τα 225 εκατ. ευρώ.

- Η περαιτέρω μείωση των κύριων συντάξεων κατά 20%, μέτρο που θα έπληττε τους εργαζομένους που θα βγουν σε σύνταξη από το 2015 και μετά.

- Η αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος, με την τρόικα να πιέζει για σταδιακή αύξηση των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης πριν από τα 62 και 67 έτη. Επίσης, έχει προταθεί η χορήγηση της σύνταξης από το ΙΚΑ να γίνεται βάσει των αποδοχών της τελευταίας πενταετίας και όχι της τελευταίας δεκαετίας.

- Ο νόμος για τις απεργίες. Η τρόικα ζητεί να υπάρχει πλειοψηφία 50+1% για την προκήρυξή τους. Επίσης, απαιτεί να αυξηθεί ο χρόνος προκήρυξης της απεργίας.

- Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η επαναφορά του lock out (ανταπεργία).

- Η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που εφαρμόζεται στις νησιωτικές περιοχές (5%,9% και 16%) ιδίως σε Δωδεκάνησα, Χίο, βόρειες Σποράδες, Σκύρο κ.α.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα